Dupa moartea mitropolitului Banatului Nicolae Corneanu, duminica, 28 decembrie, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, a fost instalat noul mitropolit al Banatului, Ioan Selejan.

Inaltpreasfintitul Parinte Ioan Selejan, Mitropolitul ales al Banatului, s-a nascut pe 14 noiembrie 1951, in localitatea Pietrani din judetul Bihor, fiind al patrulea copil al familiei. A absolvit Liceul „Constantin Brancusi” din Oradea si Facultatea de Instalatii si Automatizari din Bucuresti. Dupa 4 ani de la terminarea studiilor universitare a mers la Manastirea gorjeana Lainici, unde a imbratisat viata de monah. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova, iar 1990 a absolvit Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. In acelasi an este hirotonit ierodiancon la Manastirea Lainici si ieromonah la Tismana. Intre anii 1990 si 1994 a fost staret al Manastirii Lainici. Isi continua studiile teologice la Institutul Biblic din Ierusalim, unde a urmat doua doctorate: unul in Studii Biblice si altul in Egiptologie si Orientalistica.

In anul 1994 a fost hirotesit arhimandrit si numit Superior al Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim. Adunarea Nationala Bisericeasca, in sedinta din 11 ianuarie 1994, a hotarat infiintarea Episcopiei Covasnei si Harghitei iar Inaltpreasfintitul Parinte Ioan a fost ales episcop al acestei Eparhii pe 12 iulie, in acelasi an. Pentru taria si curajul sau marturistior in acest tinut unde romanii sunt minoritari, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop onorific.

A infiintat si restaurat mai multe locasuri de cult, a infiintat mai multe institutii culturale menite sa sustina educatia romanilor si pastrarea traditiilor. Inaltpreasfintia Sa are si o bogata activitate editoriala, publicand de-a lungul timpului sute de articole si mai multe carti. A participat la conferinte nationale sau internationale si a reprezentat, de mai multe ori, Biserica Ortodoxa Romana la intruniri internationale. A primit numeroase premii si distinctii, iar in 2001 i s-a conferit Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de Comandor din partea Presedintelui Romaniei pentru „slujirea cu cinste, evlavie si dragoste de oameni a Cuvantului lui Dumnezeu”.

Sursa: tion.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.