Acasă Stirile zilei Justitia Cine e omul de la SRI care detine cheia tuturor secretelor din...

Cine e omul de la SRI care detine cheia tuturor secretelor din Romania

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri
Generalul Florian Coldea, actual sef interimar al SRI, a devenit intr-o saptamana unul dintre cele mai discutate personaje din Romania, in urma declaratiilor Elenei Udrea . Cum a ajuns generalul SRI, in doar cateva zile, dintr-un profesionist discret al serviciilor, personajul principal al unei drame politice.

Florian Coldea (44 de ani) s-a nascut in localitatea Tarnova, din judetul Arad. Inainte de a ajunge in prima linie a Serviciului Roman de Informatii, avea sa fie poreclit „Agentul 007“ pentru participarea sa la operatiunea de salvare a jurnalistilor rapiti in Irak. Biografia sa de pe site-ul SRI ne spune ca acesta a absolvit, in 1996, deci la varsta de 25 de ani, cursurile Facultatii de Psihosociologie din cadrul Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul“.
Coldea, potrivit aceleiasi biografii, are un titlu de doctor in domeniul „Stiinte militare – Informatii“ , cu teza intitulata „Managementul schimbarii in serviciile de informatii“. Ulterior, Coldea „a participat la misiuni, actiuni si operatiuni complexe derulate in special pe profil antiterorist, in cooperare cu parteneri straini ai SRI“, se precizeaza in prezentare.
A lucrat o perioada, insa nu se stie cat, in Inspectoratul pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului din SRI, iar la doar 33 de ani a devenit prim-adjunct al directorului Serviciului, George Maior.
Agentul 007
Numirea lui Coldea in functia de prim-adjunct al SRI in 2005, pe cand avea 33 de ani, pare a fi in stransa legatura cu rolul pe care l-a jucat in operatiunea de salvare a jurnalistilor rapiti in Irak. Cu doar patru luni inainte de numirea lui Coldea in prima linie a SRI, ziaristii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, impreuna cu ghidul lor, Mohammad Munaf, au fost rapiti. Presa l-a identificat pe Coldea ca fiind unul dintre sefii operatiunii de salvare si tot atunci a fost poreclit „Agentul 007“.
Acuzat de „politie politica“
In 2007, Mircea Geoana, care era pe atunci presedintele PSD, l-a acuzat pe Traian Basescu ca ar fi cerut informatii compromitatoare despre judecatorii CCR. El a venit in fata presei cu doua bilete fotocopiate pe o hartie A4, despre care a spus ca ar fi fost scrise de Coldea. Geoana a spus ca biletele sale arata ca Florian Coldea ar fi solicitat cautarea de informatii compromitatoare despre Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si Aspazia Cojocaru, care erau judecatori la CCR, in contextul in care Curtea tocmai daduse un aviz negativ unei propuneri de suspendare a fostului presedinte Traian Basescu. Geoana s-a aratat convins ca pe bilete era scrisul lui Coldea si a cerut demisia de onoare a lui Basescu, demisia conducerii SRI si punerea sub acuzare a lui Coldea. Ulterior, in Parlament s-a infiintat o comisie de ancheta care a investigat cazul.
Verificarile au aratat ca materialul prezentat de Geoana este o notita de pe biroul lui Coldea, care a aparut dupa ce SRI fusese acuzat de santaj la adresa judecatorilor CCR. De asemenea, CCR a dezmintit intr-un comunicat ca ar fi fost facute presiuni asupra judecatorilor. In schimb, Coldea a admis ca notele ii apartineau si ca s-au ratacit. Surse din institutie au precizat atunci, in presa, ca la momentul la care a redactat notele respective, Coldea nu avea de intocmit vreun raport despre judecatorii CCR, asadar a ramas sub semnul intrebarii destinatia acelor informatii. Maior a demarat o ancheta la acea data, iar Coldea a fost suspendat pe perioada investigatiei.
Concluziile au fost scurte: „nu a existat politie politica in cadrul SRI“. La cinci luni dupa izbucnirea scandalului, a fost repus in functie.
In 2008, lui Coldea i-a fost acordat gradul de general de brigada, in 2012 a fost inaintat la gradul de general-maior, iar in 2014 a devenit general-locotonent.
Udrea, denunt la adresa lui Coldea
Elena Udrea l-a acuzat pe Florian Coldea ca i-ar fi cerut fostului sau sot, Dorin Cocos, jumatate de milion de euro pentru finantarea televiziunii patronate de Sebastian Ghita. „Am facut un denunt la DNA. Fostul sot mi-a spus ca la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghita, in cash, pentru a-si finanta televiziunea, RTV“, a dezvaluit Udrea, care a mai oferit cateva amanunte despre implicarea serviciilor in campania electorala. „Undeva spre ziua de nastere a lui Victor Ponta (n.r- 20 septembrie), intr-o adunare neoficiala, fiind de fata si domnul Ponta si domnul Coldea.
Domnul Ponta i-ar fi spus domnului Coldea, «domnule general, daca ajung presedinte, cautati-va de lucru». Si a continuat spunand «tineti cont ca am curaj sa va spun lucrul acesta in conditile in care inca nu am ajuns presedinte». In mod cert, in opinia mea, domnul Coldea l-a sustinut pe domnul Iohannis“, a spus Udrea. Florian Coldea va fi audiat luni, 9 februarie, la Comisia de control parlamentar a SRI.
Sursa: Adevarul