Acasă Politic Cine clatina scaunul presedintelui Ianukovici

Cine clatina scaunul presedintelui Ianukovici

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Miercuri, saptamana trecut, presedintele ucrainean Viktor Ianukovici a venit in graba la Rada Suprema (Parlamentul Ucrianei) pentru a suprima „rebeliunea oligarhilor”, scrie editorialistul Die Zeit, Moritz Gutman. in acea zi, deputatii au trebuit sa aprobe o lege de amnistiere elaborata de administratia prezidentiala, dar pe neasteptate, au inceput sa vina din parlament semnale ca fractiunea „Partidul Regiunilor” ar fi gata sa voteze pentru versiunea proiectului de lege propusa de opozitie, care continea mai multe concesii.

Seful statului, Viktor Ianukovici, dupa ce a ajuns in Rada, i-a urecheat in mod corespunzator pe deputati, iar abia apoi, la ora 22:00, acestia au votat versiunea prezidentiala a proiectului de lege.

Cum a fost posibila aceasta opozitie in sanul puterii?

Pentru a intelege cine face legea in Rada, trebuie spus ca o parte importanta a celor 445 de deputati ucraineni este controlata de oligarhi care joaca in aceasta tara un rol mult mai important decat in vecina Rusia. Conform Forbes Ucraina, capitalul total al celor 100 celor mai bogati ucraineni reprezinta 37,5% din PIB (in Rusia si Statele Unite ale Americii, prin comparatie, procentul este de 24% si, respectiv, 6%). Multi oligarhi mai „micuti” sunt reprezentati in Parlament prin interpusi sau prezenti chiar in persoana. Potrivit jurnalistului Serghei Leshchenko, cu adevarat independenti sunt doar vreo 50 de deputati din 445.

Acum, in lumina ciocnirilor protestatarilor cu puterea si cresterea presiunii internationale asupra regimului lui Ianukovici, multe oligarhi, chiar si cei care anterior erau loial regimului, incep sa se indeparteze de presedinte. Pentru ei, perspectiva ca Ucraina sa devina o a doua Republica Belarus, un fel de paria a comunitatii europene, nu este deloc un lucru pe care si-l doresc.

Regele oligrhilor ucraineni este proprietarul Capital Management, grup care controleaza cea mai mare parte a industriei de otel si carbune din Ucraina, Rinat Ahmetov. Averea sa este estimata la 15,4 miliarde de dolari, acesta fiind considerat unul dintre principalii sponsori ai „Partidului Regiunilor”. Ahmetov detine, de asemenea, al doilea cel mai important canal de televiziune ucrainean si se zvoneste ca ar controla cel putin 40 de deputati.

Aproximativ acelasi numar de deputati este sub controlul proprietarului, in varsta de 48 de ani, al grupului DF si canalului de televiziune Inter – Dimitri Firtash. In Ucraina se vorbeste adesea despre grupul Firtash-Liovochkin. Serghei Liovochkin, atrage atentia Die Zeit, pana in luna ianuarie a fost seful administratiei prezidentiale si, prin urmare, a avut un impact mare asupra presedintelui, cat si al parlamentului.

Multe oligarhi s-au asigurat in caz de schimbare a puterii si finanteaza atat partidul de guvernamant cat si opozitia.

„Se spune tot mai des ca Firtash ar oferi sprijin financiar partidului Udar al fostului luptator Vitali Klitschko”, spune Die Zeit.

In mod deschis sprijina opozitia doar proprietarul companiei „Roshen” – Pyotr Porosenko, adesea mentionat drept „regele ciocolatei”. Rusia este pentru Porosenko principala piata de desfacere, dar oligarhul pledeaza, totusi, pentru apropierea Ucrainei de Europa.

In afara de oligarhii pomeniti, mai exista asa-numita „familie”, care include un grup de oameni de afaceri asociat cu Viktor Ianukovici si fiul sau, Alexander Ianukovici. In ultimii ani, acest grup a derulat afaceri extrem de prospere.

Daca in primele doua luni de la declansarea protestelor de masa in Ucraina nu au fost semne ca oligarhi precum Ahmetov sau Firtash ar fi inceput sa intoarca spatele lui Ianukovici, situatia pare sa se fi schimbat. Dovada este incidentul din ultima miercuri, cand deputatii controlati de cei doi magnati aproape ca au doborat influenta lui Ianukovici in Partidul Regiunilor.

Un lucru este cert, subliniaza la incheiere Die Seit, scaunul lui Ianukovici incepe sa se clatine tot mai tare si din cauza loviturilor primite de la fostii amici, atotputernicii oligarhi.