Acasă Stirile zilei Cercetatorii suedezi au creat “MATERIALUL IMPOSIBIL”! VIDEO

Cercetatorii suedezi au creat “MATERIALUL IMPOSIBIL”! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii de la Universitatea Uppsala din Suedia au creat intr-un final materialul imposibil, numit Upsalite care ar putea avea foarte multe intrebuintari, potrivit mediafax.ro.

Acest nou tip de carbonat de magneziu, desi nu are un aspect spectaculos, a fost denumit „materialul imposibil” de cercetatorii suedezi, informeaza huffingtonpost.com.

Denumit „Upsalite”, acest material extrem de poros detine noul record mondial in privinta suprafetei exterioare si a capacitatii de absorbtie a apei, potrivit comunicatului emis de Universitatea Uppsala. Oamenii de stiinta considera ca noul material ar putea avea numeroase intrebuintari si aplicatii, precum controlarea umiditatii in procesele utilizate de industria electronica si cea farmaceutica si absorbtia toxinelor dupa producerea unor catastrofe chimice.

„In ciuda celor spuse de peste 100 de ani in literatura stiintifica, am descoperit ca acest tip de carbonat de magneziu amorf poate fi obtinut printr-un proces foarte simplu, la o temperatura joasa”, a declarat coautorul studiului, Johan Gomez de la Torre, procesor de nanotehnologie si materiale functionale la universitatea suedeza.

Savantii au reusit sa obtina „upsalite” in 2011 prin barbotarea dioxidului de carbon intr-o solutie continand alcool. A fost insa nevoie de inca un an de analize si de reajustari fine pentru a se asigura ca au creat „materialul imposibil”.

„Upsalite” are cea mai mare suprafata masurata pentru un carbonat metalic de origine terestra, potrivit universitatii suedeze. In plus, materialul are in structura sa numerosi pori cu diametre care masoara mai putin de 10 nanometri.

Studiul, la care a colaborat si cercetatoarea Maria Stromme, a aparut in publicatia stiintifica PLOS ONE.