Acasă Stirile zilei Stiinta CERCETATORII STRAINI sunt in Romania pentru RECONSTITUIRE: „Ce se intampla deosebit in...

CERCETATORII STRAINI sunt in Romania pentru RECONSTITUIRE: „Ce se intampla deosebit in MUNTII CARPATI”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Proiectul de cercetare ”Raspunsul padurii la schimbarile climatice, cuantificat pe baza unei reconstituiri climatice multiseculare din Regiunea Carpatica” (CLIMFOR) Universitatea ”Stefan cel Mare” Suceava (USV) in prezenta cercetatorilor din Norvegia si Islanda.

Prorectorul USV Mihai Dimian a spus ca acesta este unul dintre putinele proiecte de mediu acceptate spre finantare, din totalul de 400 depuse, doar 23 primind finantare.

”In domeniul Protectia si Managementul Mediului au fost finantate sapte, acest proiect ocupand locul doi in clasamentul general si beneficiaza de o finantare de peste un milion de euro, cea mai mare parte revenind USV”, a spus Dimian.

Cea mai mare parte a fondurilor atrase prin acest proiect vor fi folosite pentru o investitie de amploare in universitatea suceveana, respectiv un laborator de biometrie forestiera, in acest moment USV fiind in curs de achizitie al echipamentelor.

”Prin achizitiile din acest proiect speram sa reducem discrepantele dintre laboratoarele noastre si cele din vestul Europei. Acesta ar fi al cincilea echipament vandut in Europa. Este un echipament multiscanner cu raze X si este o premiera pentru Romania. El costa in jur de 240 de mii de euro”, a aratat directorul proiectului, Catalin Roibu, adaugand ca, pana pe 15 noiembrie, va avea loc procesul de achizitie al echipamentelor, urmand ca inainte de sarbatorile de iarna sa fie dat spre folosinta.

Totodata, Roibu a spus ca prin implementarea proiectului se doreste studierea schimbarilor climatice din ultima mie de ani si a modului de reactie al padurilor la aceste schimbari.

”Practic, ne propunem o reconstituire a climatului pe o mie de ani in tot spatiul Carpatic, Muntii Carpati fiind o zona deosebita in Europa in ceea ce priveste climatul. Ne propunem sa studiem cum au reactionat padurile la schimbarile climatice si cum reactioneaza la schimbarile climatice actuale”, a explicat Roibu.

Sursa: antena3.ro