Cercetatorii chinezii anunta ca cea mai folosita leguma a romanilor poate fi un pansament impotriva cancerului la stomac!

Pentru prevenirea cancerului la stomac, legumele albe, printre care cartofii, ar constitui un scut extrem de eficient in acest sens, conform unui studiu realizat de cercetatori chinezi, relateaza metronews.fr.

Ca regula generala se stia ca fructele si legumele sunt cei mai buni aliati in prevenirea cancerului. Se pare ca si cele mai controversate vegetale au efecte pozitive asupra sanatatii. Studiul realizat de cercetatori de la Universitatea Zhejiang arata ca cel stigmatizat adesea pentru numarul mare de calorii sau indicele glicemic ridicat, cartoful, ar putea avea un efect protector in privinta prevenirii cancerului la stomac. La consumatorii de legume albe s-a observat un risc cu 33% mai mic sa dezvolte un astfel de cancer, scrie Agerpres.

Pana sa ajunga la aceasta concluzie, cercetatorii au comparat rezultatele a 76 de studii desfasurate in Statele Unite, Europa si Asia. in total au fost observate 6.316.385 persoane timp de 11 ani. Prin urmare este cel mai vast studiu intreprins pana in prezent in privinta legaturilor dintre alimentatie si cancerul la stomac.

Conform cercetarilor, nu exista o influenta directa a consumului general de legume si cancerul la stomac. in schimb, cartofii, dar si celelalte legume albe, cum ar fi telina, conopida, andivele si prazul reduc cu 33% riscul de aparitie a bolii.

„Nu ar fi indicat sa ne lipsim de cartofi. intr-o alimentatie echilibrata este important consumul de feculente la fiecare masa”, afirma Maxime Messegue, dietetician. Cei care alunga cartofii din regimul lor alimentar din cauza amidonului continut si, prin urmare, a indicelui glicemic potential ridicat, fac o greseala. „in cazul in care cartofii sunt consumati in cantitati rezonabile (circa 200 de grame) si alaturi de legume, nu constituie nicio problema”, adauga dieteticianul.

Este important insa si felul in care se pregateste. Astfel, in locul cartofilor prajiti si al felurilor cu sos ar trebui preferata fierberea in apa sau la aburi. „Cartofii copti in coaja sunt interesanti din punct de vedere nutritional fiindca sunt bogati in fibre, minerale si vitamina C”, spune Maxime Messegue.

Printre alimentele care ar putea constitui factori agravanti in ceea ce priveste cancerul la stomac figureaza carnea industrializata, alcoolul si alimentele bogate in sare, la care se adauga fumatul, incheie AFP.

spre