Cercetatori australieni au descoperit mecanismul de fixare a insulinei pe receptorul sau celular, lucru care ar putea constitui un pas imens pentru milioanele de diabetici din lume.

Cercetarile, publicate joi in revista ‘Nature’, permit o mai buna intelegere a felului in care functioneaza insulina, hormon care preia zaharul din sange pentru a-l transforma in energie, potrivit Agerpres.

Realizand modelul hormonului fixat pe receptorul sau (o proteina) cu ajutorul unui accelerator de particule, ‘am aratat ca insulina si receptorul sau se modifica interactionand’, a spus Mike Lawrence, profesor asociat la ‘Walter and Eliza Hall Institute’ din Melbourne.

“O parte din insulina se desface si parti esentiale ale receptorului merg in intampinarea hormonului insulinei. Putem numi acest fenomen un pumn molecular”, a adaugat el.

Peste 300 de milioane de persoane din lumea intreaga sufera de diabet de tip 2, dintre care peste 32 de milioane in Europa, cifra urmand sa se dubleze in anii urmatorii din cauza obezitatii in crestere si a modului de viata sedentar, insotit de alimentatia prea bogata in grasimi si glucide. Si anumiti factori genetici pot favoriza aparitia bolii.

“Nu avem deocamdata un tratament nou pentru diabet, dar descoperiri ca aceasta despre fixarea insulinei ne fac sa speram ca ne apropiem de el”, a afirmat Nicola Stokes de la Consiliul australian pentru diabet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.