Acasă Stirile zilei Stiinta Cercetatorii au descoperit un mecanism fascinant al creierului!

Cercetatorii au descoperit un mecanism fascinant al creierului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Savantii au analizat reglarea intensitatii cu care liliecii emit ultrasunete, dezvaluind ca aceasta se modifica in functie de sunetele din jur, cu o viteza de doar 30 de milisecunde, a zecea parte din timpul clipitului.

Procesul prin care liliecii (si alte specii, chiar si oamenii) isi „ridica” vocea este unul mai degraba complex: de la ureche, la creier, la vocalizare, ceea ce teoretic ar necesita mai mult timp decat se credea anterior, scrie descopera.ro, care citeaza Science Daily.

Acesta se mai numeste si efectul Lombard si pentru ca se intampla atat de rapid, cercetatorii de la John Hopkins University au rezolvat si un mister in ceea ce priveste mecanismul neural care sta la baza lui, ajungand la concluzia ca este un reflex fundamental temporal si nu un comportament cognitiv mai profund care ar fi necesitat un timp de procesare mai indelungat.

Studiul, publicat recent in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, a avut in vedere monitorizarea a doi lilieci in timpul vanatului, cu ajutorul a 14 microfoane. In unele cazuri, cercetatorii au lasat liliecii sa vaneze in liniste, iar in alte momente au folosit zgomote de varii intensitati. Oamenii de stiinta au observat ca liliecii isi „ridica tonul” sau il coboara in functie de zgomotele din jur, iar procesul complex are loc in doar 30 de milisecunde, un timp de cinci ori mai mic decat se credea anterior, scrie bzi.

In afara de intelegerea acestui proces evolutiv al liliecilor, studiul a mai avut si miza de a „intelege conexiunile dintre auz si vocalizare, inclusiv controlul/reglarea vocii la oameni”, conform cercetatoarei Cynthia Moss, care a participat la acest studiu.