Acasă Stirile zilei Cercetatorii au descoperit o noua PARTE a corpului uman, in interiorul ochiului!...

Cercetatorii au descoperit o noua PARTE a corpului uman, in interiorul ochiului! FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii de la Universitatea din Nottingham, au descoperit o noua parte a corpului uman, un strat al ochiului, aflat in interiorul corneei.

1layer 2Stratul lui Dua, denumit dupa profesorul Harminder Dua, care a facut descoperirea, ar putea ajuta chirurgii sa imbunatateasca in mod impresionant rezultatele interventiilor de grefa si transplant de cornee, scrie Daily Mail. De asemenea, potrivit expertilor, vor putea fi explicate multe afectiuni ale ochilor care pana acum aveau origini ambigue.

„Aceasta este o descoperire majora care inseamna ca va trebui ca manualele de oftalmologie sa fie practic rescrise”, a spus profesorul Harminder Dua. Din perspectiva clinica, exista multe boli care afecteaza spatele corneei si pe care medici din intreaga lume incep deja sa le relationeze cu prezenta, absenta sau fisurarea acestui strat.”

Oamenii de stinta considerau initial corneea ca fiind compusa din cinci straturi, din fata in spate: epiteliul cornean, stratul lui Bowman, stroma, membrana lui Descemet si endoteliul cornean. Noul strat este dispus in spatele corneei intre stroma corneana si membrana lui Descemet.

1layer 1Desi cu o grosime de doar 15 microni – corneea are o grosime totala de 550 de microni sau 0,5 milimetri -, stratul lui Dua este impresionant de rezistent si destul de puternic incat sa faca fata unei presiuni de 1,5 – 2 bari.

Existenta acestui strat a fost demonstrata de cercetatori prin simularea transplantului si a grefei de cornee pe baza unor globuri oculare umane donate pentru cercetare.

Experimentele au constat, mai exact, in injectarea de mici bule de aer in cornee pentru separarea in straturi diferite. Oamenii de stiinta au analizat aceste straturi la microscopul electronic, ceea ce le-a permis sa le studieze la dimensiuni de mii de ori mai mari fata de cele naturale. Astfel au ajuns la stratul lui Dua.

Descoperirea va avea ca impact progresul in intelegerea unor afectiuni ale corneei. De exemplu, oamenii de stiinta considera acum ca hidropizia corneei, o inflamare cauzata de acumularea de lichid, care apare la pacientii cu keratocon (o deformare conica a corneei), este cauzata de o fisura a stratului lui Dua, prin care apa patrunde din interiorul ochiului.

Ce inseamna descoperirea stratului lui Dua:

• Interventii medicale precum grefa sau transplantul de cornee vor avea rezultate imbunatatite

• In timpul operatiei, bule mici de aer sunt injectate in stroma corneana prin „tehnica bulelor”

• Daca bula se sparge, dauneaza ochiului.

• Daca bula este injectata dedesubtul sau deasupra stratului lui Dua, rezistenta stratului reduce riscul de a se rupe.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos