Acasă Stirile zilei Centrul zero al puterii din Romania! Vezi resedintele celor mai influenti romani...

Centrul zero al puterii din Romania! Vezi resedintele celor mai influenti romani din ultimii 50 de ani!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Aflat la limita nordica a cartierului Primaverii, bulevardul Mircea Eliade din Bucuresti a gazduit de-a lungul timpului nume sonore ale mediului politic si de afaceri din Romania, fie ca este vorba de Nicolae Ceausescu, Gheorghe Maurer, Dinu Patriciu sau Ion tiriac. Totodata, nume la fel de sonore, precum Ion Iliescu sau Dan Adamescu, locuiesc sau au stat in imediata apropiere a bulevardului.

Zona este cunoscuta ca fiind si una strategica, undeva la mijlocul strazii aflandu-se, probabil, si sediu K2 al SRI, amintit de Sebastian Ghita in dezvaluirile sale. Trebuie amintit ca inainte de 1990, cand bulevardul purta numele revolutionarului bolsevic Mihail Kalinin (de unde si codul „K2”), accesul oamenilor de rand era restrictionat. Acum, accesul este liber, insa priviri iscoditoare din masini parcate sau din cabine de paza inca se mai pot intalni. Daca nu, privirile sunt inlocuite de camerele de supraveghere care strajuiesc unele vile mai impozante, arata newmoney.

Ion Tiriac

Miliardarul Ion tiriac, cel mai bogat om din Romania, a locuit o vreme, cu chirie, in casa amplasata la numarul 3, pe bulevardul Mircea Eliade. Mai exact, timp de 15 ani, din 1990 pana in 2005, cand un afacerist armean, Hrant Mesrobian, a revendicat vila, scria atunci HotNews.

Locuinta i-a fost repartizata lui Tiriac, dupa Revolutie, din fondul de stat, de catre premierul din acea vreme, Petre Roman, in ideea de a investi bani in renovarea casei. De precizat ca, inainte de ’89, vila i-a apartinut fostului prim-ministru comunist din perioada 1961-1974, Ioan Gheorghe Maurer, cunoscut ca fiind mentorul tanarului Ion tiriac, cu care mai juca partide de tenis.

De altfel, curtea casei, pazita aproape la fel bine ca unitatea militara cu care se invecineaza, inca mai pastreaza in conditii bune un teren de tenis, ferit de ochii lumii printr-un gard de vegetatie.

Ion Iliescu

Omul care a fost timp de zece ani presedintele Romaniei inca mai locuieste in casa aflata pe strada Moliere, la numerele 3-5, adiacenta bulevardului Mircea Eliade. O strada cu aer mai degraba comun, tinand cont de arhitectura cladirilor.

Iliescu, prima figura politica care a aparut la televizor, in timpul Revolutiei, si-a pastrat locuinta in care a stat si inainte de ’89. El a locuit aici atat ca sef de stat, cat si dupa incheierea mandatului, nesolicitand mutarea intr-o vila de protocol.

Dinu Patriciu

Pe bulevardul Mircea Eliade si-a avut sediu prima firma creata in Romania capitalista. Alpha Construct si Investitii Imobiliare SA, care a purtat semnatura omului de afaceri Dinu Patriciu, un arhitect remarcat in perioada comunista, se afla la numarul 2, adica intrarea in bulevardul Mircea Eliade din Aviatorilor. Apoi, tot acolo a fost si sediul fundatiei „Dinu Patriciu”.

Dan Adamescu

Milionarul care a detinut multe din simbolurile comunismului, Dan Adamescu, a locuit, de asemenea, in apropiere. Fostul proprietar al ziarului Romania libera avea locuinta la intersectia dintre bulevardul Eliade si Aviatorilor.

Nicolae Ceausescu

O alta cladire importanta este fosta resedinta a familiei Ceausescu, adica actualul Palat Primaverii, amplasat la intersectia dintre bulevardele Primaverii si Mircea Eliade.

Construit in anii ’60, din comanda politica, odata cu ascensiunea la putere a lui Nicolae Ceausescu, palatul a fost marit in 1970-1971. Aici au locuit dictatorul, sotia sa si cei trei copii: Nicu, Zoe si Valentin, de unde si interiorul luxos.

In acea perioada, edificiul era cunoscut ca fiind obiectivul „Palatul Primaverii”. Dupa Revolutie, a devenit muzeu.

Sediul K2

Nu se cunoaste locul exact al misterioasei case a Serviciului Roman de informatii in care se intalneau Sebastian Ghita, cautat international, Laura Codruta Kovesi, sefa Directiei Generale Anticoruptie, si alti oameni cu functii importante, printre care si seful CIA in Romania. in presa s-a speculat ca sediul K2 ar fi amplasat la numarul 2, la mijlocul bulevardului Mircea Eliade sau la numarul 40.

La fata locului, proprietatea a carei imagine se propie cel mai mult de statutul de casa de oaspeti a SRI este pe bulevardul Mircea Eliade nr. 40-48, situata gard in gard cu liceul Jean Monnet. Singura cale de acces in domeniu are o poarta metalica solida, cu un refugiu de paza si cateva camere de supraveghere indreptate astfel incat sa cuprinda toate directiile. Din strada, pare o fosta vila de protocol folosita de regimul comunist, cu jaluzele de lemn care acopera aproape toate ferestrele. Curtea este fragmentata de un mic lac amenajat si cateva alei flancate de mici stalpi de iluminat.

O alta ipoteza ar fi unitatea militara de la numerele 3-5, de langa fosta proprietate a lui Ion tiriac. si acolo, paza este sporita, iar mesajele de atentionare arata clar ca accesul este strict interzis in respectiva zona. in acest caz, imaginile din satelit raman mai concludente.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos