Acasă World Celebrul analist american, Kaplan, a dat cartile pe fata in privinta scutului...

Celebrul analist american, Kaplan, a dat cartile pe fata in privinta scutului de la Deveselu! Protejeaza Romania si Polonia de invazia Rusiei!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Scutul american antiracheta din Romania si Polonia este construit din punct de vedere tehnic impotriva Iranului, dar in realitate este menit sa ofere protectie fata de Rusia, a afirmat joi, la Madrid, celebrul autor si analist politic american Robert D. Kaplan.

Analistul politic american a fost invitat la Madrid pentru a i se decerna Premiul International al Societatii Geografice Spaniole. Cu aceasta ocazie, el a raspuns la mai multe intrebari legate despre problemele actuale internationale, transmite agentia de presa EFE, citata de Agerpres.

La o intrebare legata de instalarea scutului antiracheta in Europa, Kaplan a raspuns ca, desi „din punct de vedere tehnic acesta trebuie sa apere Europa de Iran, adevarul cert e ca este vorba despre protejarea Romaniei si a Poloniei de Rusia“, intrucat aceste doua tari membre ale NATO sunt „foarte importante si au fost invadate de mai multe ori“. „Amenintarea Rusiei este reala, dar in acelasi timp ambigua, pentru ca nu stim ce doreste presedintele sau Vladimir Putin“, a subliniat el, notand ca Moscova opereaza in prezent prin actiuni „putin costisitoare“, precum manipularea retelelor sociale sau crearea unor situatii subversive in unele tari. Este insa o amenintare reala, intrucat „poate deveni efectiva in 24 de ore in tarile baltice“, dar nu si in alte tari si „nu la fel ca atunci cand exista URSS“, a explicat Kaplan.

Pe de alta parte, autorul american a calificat drept „o greseala“ decizia fostului presedinte democrat Barak Obama de a desfasura trupe in Europa, intrucat aceasta decizie i-a dat „unda verde“ lui Putin. in ceea ce priveste viitorul Uniunii Europene, Kaplan considera ca blocul comunitar ramane „un proiect foarte ambitios“, dar cu „patru sau cinci viteze“, pentru ca este dominat de „prea multe diferente“.

Referindu-se la Brexit, analistul politic american crede ca acesta se explica partial prin „insularitatea Marii Britanii“, dar si prin „amintirea Imperiului Britanic“. in schimb, el afirma ca populismul este un „fenomen temporar“. Leadership-ul mondial al Statelor Unite este acum pus la indoiala pentru prima data in ultimii 75 de ani, a mai declarat Robert D. Kaplan. „Vom vedea ce se va intampla“, a spus el referindu-se la posibilitatea ca Beijingul sa preia rolul de putere hegemonica mondiala, dar a caracterizat decizia presedintelui american Donald Trump de a renunta la Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) drept „cea mai mare greseala comisa de Statele Unite dupa al Doilea Razboi Mondial“.

Vorbind tot despre China, Robert D. Kaplan a spus ca discursul privind leadershipul mondial al acestei tari, pe care l-a rostit presedintele chinez Xi Jinping la ultimul forum de la Davos, „ar fi fost diferit“ daca Trump nu ar fi devenit presedinte, iar odata cu instalarea acestuia la Casa Alba „intram intr-o alta lume“. intrebat despre posibilele influente ale Rusiei asupra scrutinului prezidential american, Kaplan a spus ca triumful lui Trump se datoreaza contracandidatei acestuia, Hillary Clinton, care „s-a invins singura“, intrucat si-a compromis sansele din cauza scandalului legat de mesageria privata folosita la Departamentul de Stat si a fundatiei la care a participat alaturi de sotul ei, fostul presedinte Bill Clinton. Totusi, analistul politic a mentionat ca trebuie facuta o investigatie serioasa asupra posibilului amestec al Rusiei in alegerile prezidentiale americane din 8 noiembrie 2016, noteaza EFE, potrivit Agerpres.