Acasă Stirile zilei Social Cele trei obiective majore, de interes national, din strategia de dezvoltare a...

Cele trei obiective majore, de interes national, din strategia de dezvoltare a judetului Constanta

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Miercuri, 16 iunie a.c., a avut loc lansarea Strategiei de Dezvoltarea Durabilă a Județului Constanța 2021 – 2027, de către Asociația de Dezvoltare Durabilă (A.D.D.) a Județului Constanța, în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța. Aceasta este rezultatul consultărilor dintre instituțiile publice, experți, mediul privat și societatea civilă și are la bază conceptul „Județul Constanța – un spațiu economic performant, cu un nivel superior al calității vieții, susținut de parteneriatul administrației județene cu toate mediile interesate în dezvoltarea durabilă și sustenabilă a teritoriului“, arată focuspress.ro.

În cadrul proiectului finanțat cu fonduri europene „Îmbunătățirea capacității administrative a Consiliului Județean Constanța“, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă, Consiliul Județean Constanța a realizat Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța pentru perioada 2021 – 2027. Premisele elaborării acesteia au fost necesitatea de a realiza un document strategic care să răspundă obiectivului principal de dezvoltare a capacității de reglementare și planificare strategică a administrației județene, coerența actului de guvernare la nivel județean și creșterea transparenței cheltuirii banului public, și, nu în ultimul rând, oportunitatea oferită de exercițiul financiar european 2021 – 2027, pentru administrațiile publice locale, în vederea realizării proiectelor de investiții necesare dezvoltării comunităților.

Strategia cuprinde viziunea, obiectivele și planul de acțiune ale Consiliului Județean în vederea implementării agendei pentru dezvoltarea regiunii Constanța, în următorii șase ani. Ea este rezultatul consultărilor dintre instituțiile publice, experți, mediul privat și societatea civilă.

„Județul Constanța are nevoie de o concepție coerentă asupra viitorului și, totodată, de implementarea de mari proiecte, care să vină în sprijinul nevoilor societății constănțene. În ultimii 20 de ani, aceste două lucruri au lipsit cu desăvârșire din peisajul local și regional, iar acest fapt se observă cu ochiul liber. Prin implementarea prezentei strategii, Constanța și întreaga regiune de sud-est a țării vor redeveni un important reper economic și social atât pe harta României, cât și pe cea a bazinului Mării Negre“, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Conceptul de dezvoltare strategică a județului Constanța are la bază trei piloni și trei obiective majore

Conceptul de dezvoltare strategică a județului Constanța 2021-2027 are la bază trei piloni principali. Primul face referire la dezvoltarea economică prin intermediul valorificării potențialului local și prin utilizarea inovării și a noilor tehnologii. Cel de-al doilea palier este reprezentat de măsuri privind creșterea calității condițiilor de locuire și reducerea disparităților dintre comunități, în vreme ce capitolul al treilea urmărește acțiuni în vederea dezvoltării turismului și a serviciilor conexe. Acestor trei puncte li se adaugă trei obiective majore stipulate în Strategia de Dezvoltarea Durabilă a Județului Constanța 2021 – 2027, ce vizează dezvoltarea infrastructurii pentru transportul public și de mărfuri, creșterea calității mediului și stimularea utilizării resurselor de energie regenerabilă, și modernizarea administrației publice si a capacității de implicare în dezvoltarea teritorială.

Fiecărui pilon principal îi corespund și câteva obiective care, odată atinse, conduc la realizarea celor trei obiective majore menționate. Astfel, pentru dezvoltarea economică prin valorificarea potențialului local și utilizarea inovării și a noilor tehnologii este nevoie de dezvoltarea transporturilor și a serviciilor conexe, a activităților industriale, a capitalului uman, dezvoltarea și susținerea mediului local de afaceri, valorificarea potențialului energetic local și modernizarea și dezvoltarea agriculturii, pescuitului și acvaculturii.

Pentru creșterea calității condițiilor de locuire și reducerea disparităților dintre comunități se au în vedere regenerarea infrastructurii edilitare și a serviciilor publice, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii și a serviciilor educaționale, a serviciilor de sănătate publică, de îngrijire și protecție socială și dezvoltarea infrastructurii culturale și de petrecere a timpului liber. Dezvoltarea turismului și a serviciilor conexe vizează dezvoltarea capacității de management al dezvoltării turistice și a infrastructurii turistice și valorificarea potențialului local.

„Atât județul Constanța, cât și municipiul Constanța au nevoie de implementarea unor strategii coerente de dezvoltare și de lucruri bine făcute. Prea mult timp au lipsit marile proiecte și investițiile importante în infrastructură. De aceea, mă raliez cu toată convingerea demersurilor Consiliului Județean și ale Guvernului României pentru dezvoltarea Constanței și privesc cu încredere perspectivele ce ni se arată. Prin această strategie, proiectăm Constanța viitorului și mai punem o cărămidă la construirea orașului pe care ni-l dorim cu toții“, a declarat și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, în cadrul evenimentului de lansare a strategiei.

Consiliul Județean și Primăria au înființat Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța

Un prim pas făcut de Consiliul Județean Constanța pentru implementarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța a fost înființarea Asociației de Dezvoltare Durabilă (A.D.D.) a județului, alături de Primărie.

Astfel, în primăvara acestui an, a demarat acest important proiect de dezvoltare economică și socială a județului, fiind pentru prima oară când cele două instituții s-au asociat într-un proiect de amploare, care va atrage parteneri din domenii esențiale, precum mediu de afaceri, educație, sănătate, cultură, societate civilă.

Prin intermediul A.D.D., vor fi dezvoltate, între altele, serviciile de interes public aflate în administrarea C.J. și a Primăriei Constanța. În acest sens, Asociația va implementa proiecte cu finanțări externe.

„Prin această strategie, căutăm să oferim județului Constanța un cadru sănătos pentru dezvoltare, care să asigure întregii regiuni un viitor coerent și durabil. Acest document a fost elaborat de specialiști ai societății constănțene și urmărește să satisfacă nevoile constănțenilor și ale întregii regiuni de sud-est a României“, a declarat președintele A.D.D. Constanța, Ana-Maria Vătămanu.

Serviciile de consultanță pentru elaborarea și implementarea strategiei sunt oferite de RomActiv Business Consulting. 

Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța 2021 – 2027 a fost lansată, miercuri, 16 iunie a.c., în dezbatere publică. Propunerile și sugestiile pot fi transmise pe adresa de e-mail [email protected].

Sursa: focuspress.ro