Acasă Sanatate Cele patru semne ca esti victima unui santaj emotional! Nu cade in...

Cele patru semne ca esti victima unui santaj emotional! Nu cade in plasa unei persoane manipulative sau abuzive!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Santajul emotional este ceva ce se intampla intre o persoana manipulatoare sau abuziva si o victima. Este deseori descris sub forma de amenintari si pedepse care sunt menite sa controleze comportamentul unei alte persoane, fara a escalada la violenta fizica. Nu ar trebui sa te lasi pacalit, deoarece santajul emotional este la fel de abuziv si manipulator ca si violenta fizica si poate provoca daune emotionale la fel de durabile.

Consilierul si psihoterapeutul Carey West spune: “Santajul emotional este o forma puternica de manipulare. Te lasa intr-o ceata densa de frica, obligatie si vinovatie. Adesea, santajul emotional nu este o tactica deliberata din partea celorlalti – este doar metoda prin care obtin ceea ce-si doresc. Si au descoperit ca functioneaza!”

Pentru ca santajul emotional sa-si faca aparitia, santajistul trebuie sa faca o cerere unei victime care este apoi urmata de o amenintare daca nu este indeplinita. Intelegerea semnalelor santajului emotional si ce trebuie facut in astfel de circumstante poate ajuta sa te asiguri ca tu sau o alta persoana apropiata nu cade in plasa unei persoane manipulative sau abuzive.

Acestea sunt cele PATRU semne ale unei persoane manipulative emotional:

1. Amenintari impotriva copiilor sau unei persoane apropiate a victimei

Santajul emotional implica intodeauna o amenintare, insa obiectul amenintarii nu este intotdeauna acelasi. De exemplu,  un semn al santajului emotional este cazul in care santajistul ameninta  sa faca rau unei persoane dragi a victimei. Indiferent ca este vorba de un obiect fizic sau de ceva mai abstract, cum ar fi o relatie apropiata sau reputatia la locul de munca sau la scoala, victima trebuie sa simta ca ar trebui sa se conformeze cu santajul, pentru a evita distrugerea sau manipularea acelei persoane sau obiect care le este drag.

2. Amenintari impotriva victimei

Desi acest tip de santaj este mai putin obisnuit, acesta este inca un semn ca are loc santajul emotional. Santajistul poate face amenintari impotriva victimei, amenintand cu violenta fizica in cazul in care nu respecta cerintele lor.

Potrivit consilierului autorizat pentru sanatate mintala, Christine Hammond, “Pentru ca un santaj sa aiba loc cu succes, trebuie sa stie de ce se teme victima. Aceasta teama este adesea adanc inradacinata, cum ar fi frica de abandon, singuratate, umilinta, esec.” Deoarece scopul este acela de a ameninta pana cand se ajunge la supunerea vointei victimei, violenta poate sa nu aiba lor. Cu toate acestea, simpla amenintare a victimei in mod direct are scopul de a manipula si de a control cu scopul de a se supune termenilor santajului.

3. Amenintari impotriva lor insisi

Santajistii emotionali care sunt apropiati de victima intr-un mod intim, cum ar fi un partener sau un parinte, ar putea folosi o alta tactica si pot ameninta ca-si vor face rau lor insisi.

Psihoterapeutul Kate Thieda adauga: “ Poti sa simti ca nu ai de ales decat sa faci exact ceea ce iti spune persoana respectiva pentru a evita o tragedie, dar sunt pasi pe care-i poti lua pentru a te proteja si, eventual, pentru a salva viata celeilalte persoane.”

Prin urmare, amenintarea cu auto-vatamarea este o modalitate de a obtine controlul asupra situatiei si de a forma victima sa se conformeze cerintelor lor, presupunand ca victima nu doreste ca santajistul sa pateasca ceva rau.  Aceasta poate fi o amenintare de a se rani sau chiar de a se ameninta cu sinuciderea.

4. Utilziarea vinovatiei pentru a santaja si manipula

Adesea, un santajist emotional va folosi amenintari combinate cu vinovatie pentru a-si face victima sa-si dea seama de cererile sale. Acestia pot folosi si alte persoane pentru a alatura impotriva victimei. Hammond adauga: “Acest tip de santaj emotional este conceput pentru a face victima sa se simta vinovata pentru ca a cauzat rezultatul negativ al santajului. De multe ori este implicata vinovatia si cererea nu este clar mentionata.”

De exemplu, un santajist emotional poate justifica de ce a furat banii de la victima spunand “Pentru ca nu-ti pasa de nevoile mele”. Pot spune chiar lucruri precum “Am vorbit cu X si am cazut de acord ca esti nedrept.” Indiferent daca au vorbit sau nu cu cineva care a fost de acord cu acesta, nu conteaza – tot ce conteaza, este ca pot folosi vinovatia pentru a manipula victima.

Sursa