Premiile Ig Nobel, aflate la cea de-a 23-a editie, onoreaza imaginatia si stimuleaza interesul oamenilor in ceea ce priveste stiinta, medicina si tehnologia, potrivit mediafax.ro.

Premiul Ig Nobel pentru ingineria de siguranta a revenit americanului Gustano Pizzo, pentru inventarea unui sistem electromecanic de capturare a teroristilor care deturneaza avioane. Sistemul il arunca pe terorist printr-o trapa, il leaga si il baga intr-un balot si apoi il arunca din avion printr-o usa speciala, prin care acesta este parasutat intr-o zona in care va fi arestat de politistii care il asteapta la sol.

Echipa de cercetatori din Grenoble, coordonata de Laurent Bègue de la Universitatea Pierre Mendès-France, a primit premiul Ig Nobel pe 2013 la categoria psihologie, pentru un studiu care a demonstrat ca oamenii, cu cat beau mai mult alcool, cu atat se simt mai frumosi. Studiul, intitulat „Beauty is the the eye of the beer holder” („Frumusetea sta in ochii bautorului de bere”), a fost realizat in cooperare cu Universitatea Paris-Descartes, Universitatea Paris-VIII si Universitatea de Stat din Ohio si a fost publicat anul trecut in revista British Journal of Pychology.

In medicina, premiul Ig Nobel pe 2013 a fost acordat unei echipe chinezo-nipone, care a studiat efectele muzicii de opera asupra soarecilor care au primit un transplant cardiac.

Amuzant, dar prea putin util in viata cotidiana, un alt studiu a fost recompensat cu premiul Ig Nobel pentru probabilitate. Potrivit acestui studiu, cu cat o vaca ramane culcata mai mult timp, cu atat este mai probabil ca ea sa se ridice in curand. Autorii studiului, cercetatori din Marea Britanie, Olanda si Canada, au descoperit de asemenea ca, daca o vaca se ridica in picioare, nu este usor de aflat cand se va culca din nou.

Premiul Ig Nobel pentru pace a revenit unui presedinte adevarat, cel al statului Belarus, Aleksandr Lukasenko, care a promulgat o lege ce stipuleaza faptul ca aplauzele in public sunt ilegale. Potrivit BBC, Politia Nationala din Belarus a primit si ea acelasi premiu, pentru ca a arestat un barbat care avea o singura mana, sub acuzatia ca a aplaudat in public.

La categoria biologie si astronomie, premiul a revenit unei echipe internationale, alcatuita din cercetatori din Suedia, Africa de Sud, Germania, Australia si Marea Britanie, care a demonstrat ca gandacul de balegar, atunci cand se rataceste, isi regaseste drumul privind spre cer, spre galaxia noastra, Calea Lactee.

In fizica, premiul Ig Nobel pe 2013 a revenit cercetatorilor italieni, francezi, rusi, elvetieni si britanici care au aratat ca anumite persoane ar fi din punct de vedere fizic capabile sa alerge pe suprafata unui lac, daca atat acele persoane, cat si acea apa s-ar afla pe Luna.

Premiul Ig Nobel pentru chimie a recompensat o echipa japoneza care a descoperit ca procesul care ii face pe oameni sa planga atunci cand curata ceapa este mult mai complicat decat credeau oamenii de stiinta.

La categoria arheologie, au fost premiati americanul Brian Crandall si canadiano-americanul Peter Stahl, doi cercetatori care au analizat felul in care oasele unui soarece de camp se dizolva in sistemul digestiv uman.

Premiul Ig Nobel pe 2013 la categoria sanatate publica a revenit unor cercetatori thailandezi, pentru o serie de tehnici medicale de reatasare a penisului dupa amputarea acestuia (adeseori cauzate de sotii geloase). Cercetatorii asiatici recomanda aceste tehnici cu exceptia cazurilor in care penisurile amputate erau partial mancate de rate.

Premiile Ig Nobel 2013 au fost inmanate castigatorilor de cinci laureati autentici ai premiilor Nobel: Dudley Herschbach (chimie, 1986), Roy Glauber (fizica, 2005), Eric Maskin (economie, 2007), Sheldon Glashow (fizica, 1979) si Frank Wilczek (fizica, 2004).

In ultimii ani, premiile Ig Nobel au recompensat studii referitoare la impactul muzicii country asupra suicidului, cercetari privind capacitatile spermicide ale bauturilor de tipul cola, despre utilizarea magnetilor pentru a face broastele sa leviteze, precum si studii referitoare la efectul berii, al usturoiului si al fristii asupra apetitului lipitorilor si despre diferentele dintre salturile puricilor care traiesc pe caini si cele ale celor care traiesc pe pisici. Anul trecut, vedetele galei premiilor Ig Nobel au fost cercetatorii care au construit un dispozitiv care ii reduce la tacere pe oamenii prea vorbareti.

Discursurile premiantilor sunt limitate la un minut. Daca acestia depasesc timpul alocat, o tanara in varsta de opt ani, care indeplineste rolul de maestru de ceremonii, se apropie de invitat si-i sopteste:

„Opreste-te, te rog, pentru ca ma plictisesc”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.