Acasă Sanatate Cele 13 lucruri esentiale despre apa minerala! Cei mai multi romani habar...

Cele 13 lucruri esentiale despre apa minerala! Cei mai multi romani habar nu au…

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cei mai multi romani cumpara apa imbuteliata carbogazificata crezand ca beau de fapt o apa minerala. In realitate beau cel mult sifon. De aici si pretul mic, dar si avertismentul de a se consuma cu moderatie pentru a nu deveni un balon. Despre diferentele dintre apele minerale cu gaz sau plate cititi in punctele de mai jos pentru a putea alege exact ceea ce va doriti cand cumparati apa imbuteliata, fara a fi inselati!

1. Apa minerala nu este numai cea cu bule. Exista si apa minerala plata. Termenul corect pentru distinctia respectiva ar fi „apa minerala carbogazoasa” si, respectiv, „apa minerala plata”.

2. Formulele: „apa de masa” (carbogazoasa sau plata), „apa plata” si asa mai departe de pe etichetele unelor sticle cu apa din magazine desemneaza o apa de put care a fost supusa unor tratamente de purificare (precum ozonarea – trecerea prin apa a ozonului, gaz cu proprietati dezinfectante).

 

3. Uneori se face confuzia intre apele minerale plate si cele oligominerale. Apele plate sunt apele fara CO2 (necarbogazoase), iar apele oligominerale sunt cele cu un continut scazut in saruri minerale mai mic de 500 mg/l.

4. Apa minerala naturala este captata si imbuteliata direct la sursa, dintr-un izvor sau foraj cu o instalatie facuta astfel incat apa sa nu intre deloc in contact cu atmosfera.

5. Nu exista doua tipuri de apa minerala care sa aiba compozitie similara. Fiecare are o compozitie fizico-chimica specifica si constanta in timp. Compozitia mineralogica a rocilor traversate de fiecare sursa de apa in parcursul ei subteran, durata acestui parcurs, precum si prezenta emanatiilor naturale de CO2, sunt doar cativa factori care influenteaza decisiv caracteristicile fiecarei ape minerale.

6. Este microbiologic pura. Apa minerala imbuteliata pe care o bei chiar in aceasta clipa nu a mai fi fost la suprafata din era preindustriala, posibil chiar de sute sau chiar mii de ani, timp in care s-a pastrat intr-un strat acvifer subteran, unde s-a imbogatit cu substantele minerale care o fac atat de sanatoasa si cautata.

Contine multe minerale, preluate din roca cu care a coabitat secole sau milenii si este foarte curata, fiind izolata in subteran. Datorita protectiei naturale din stratul acvifer, ea este lipsita de microbi si de contaminanti. De aceea, inicatorii de contaminare pentru apa minerala naturala au cele mai restrictive valori dintre toate apele imbuteliate.

7. Pentru ca apa minerala subterana sa ramana necontaminata, in jurul izvoarelor se instituie zone cu activitati strict reglementate.

Nu sunt indicate exploatarile de alte zacaminte sau de materiale de constructie in apropierea forajului de apa minerala. Prin lege, toate zacamintele de apa minerala trebuie sa fie protejate.

8. Asupra unor ape minerale naturale se aplica un procedeu care se cheama deferizare si care scade procentul de fier din apa, deoarece altfel aceasta nu ar arata foarte vandabil, avand o culoare rosiatic-pamantie. Procesul se petrece in recipiente inchise etans, care nu permit contactul cu aerul atmosferic.

9. Cand cititi eticheta unei ape minerale naturale imbuteliate, trebuie sa stiti ca mineralizatia totala (reziduu sec) inseamna cantitatea de pulbere minerala care ramane dupa fierberea apei la 180°C. Cu cat mai mare aceasta valoare, cu atat apa respectiva e mai bogata in saruri si minerale.

10. PH-ul optim pentru organismul uman al unei ape trebuie sa se situeze pe la valoarea de 7.35-7.42

11. La nivel mondial, in fiecare an se imbuteliaza 200 de miliarde de litri de apa minerala, din care 1.2 miliarde numai in Romania. Din punct de vedere al diversitatii apelor minerale, al calitatii lor si al traditiei exploatarii si consumului in acest domeniu, Romania se situeaza pe un loc fruntas in lume.

12. Apa minerala naturala este este un produs ecologic, netratat, recunoscut oficial ca aliment de catre Uniunea Europeana, care publica anual o lista a tuturor marcilor de apa minerala din Europa. Dupa tarile cu traditie in Europa (Italia, Franta, Spania, Germania), Romania si Polonia reprezinta cei mai marei producatori la nivel european. Diferenta sta, insa, in faptul ca reglementarile din Polonia nu diferentiaza bine apa de masa de apa minerala naturala. Conform APEMIN, cam 60% din apa prezentata drept minerala in Polonia ar putea fi doar apa de masa.

13. Din consumul de apa minerala al Romaniei, 98% il reprezinta marcile romanesti. Romanii consuma circa 60 de litri de apa minerala pe cap de locuitor, o cifra care reprezinta media europeana, dar e cu mult in urma unor tari cu traditie in consumul de apa minerala, precum Germania, Italia, Franta, Belgia. Mai ales ca Romania ar putea cu usurinta imbutelia si comercializa de doua ori mai multa apa minerala decat face in prezent.