Cine nu-si doreste sa fie un om inteligent? Probabil ca fiecare dintre noi, dar reteta pentru a dobandi acest calificativ nu a fost descoperita, insa numeroase studii incearca sa faca o corelatie intre inteligenta si anumite stari precum somnul sau fericirea.
Beneficiile de a fi o persoana inteligenta sunt putin probabil un mister. Oamenii inteligenti se bucura, in principiu, de tot felul de avantaje in viata: au o educatie mai buna, locuri de munca mai bune, castiga mai mult si chiar traiesc mai mult.
Cu toate acestea, inteligenta este o insusire cu mult mai multe avantaje si dezavantaje decat multi isi imagineaza. Iata zece studii care furnizeaza perspective esentiale in psihologia inteligentei, noteaza scientia.ro.
- Mitul unui singur tip de inteligenta
Unii au argumentat ca ideea unui singur tip de inteligenta este un mit. Potrivit unui studiu recent realizat cu peste 100.000 de participanti, IQ-ul este de fapt alcatuit din trei componente (Hampshire si colaboratorii, 2012). Analizand rezultatele, ei au descoperit ca IQ-ul se divide in memorie de scurta durata, rationament si o componenta verbala. Cu alte cuvinte: unele persoane pot avea amintiri puternice de scurta durata insa pot avea un rationament deficitar. Sau unele persoane pot avea capacitati lingvistice, dar o memorie de scurta durata slaba. Inteligenta ta generala este rezultatul modului in care aceste trei subsisteme functioneaza – si nu toate pot fi la acelasi nivel.
- Inteligenta este asociata cu boli mentale
Sa fii inteligent nu este tocmai perfect. In prezent, studiile indica o legatura intre inteligenta si boli mentale care ar putea proveni din trecut. Nivelul crescut de inteligenta a lui Homo sapiens a fost initial un rezultat al mutatiilor genetice. Totusi, aceste mutatii genetice e posibil sa fi provocat o crestere a bolilor mentale (Nithianantharajah si colaboratorii, 2012). Creierul uman e poate cel mai avansat si complicat obiect din Univers, insa unele persoane platesc un pret mult prea mare pentru aceasta inzestrare.