Acasă Life Dezvoltare Personala Cele 10 mistere ale inteligentei umane! Ce legatura are somnul cu fericirea?

Cele 10 mistere ale inteligentei umane! Ce legatura are somnul cu fericirea?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cine nu-si doreste sa fie un om inteligent? Probabil ca fiecare dintre noi, dar reteta pentru a dobandi acest calificativ nu a fost descoperita, insa numeroase studii incearca sa faca o corelatie intre inteligenta si anumite stari precum somnul sau fericirea.

Beneficiile de a fi o persoana inteligenta sunt putin probabil un mister. Oamenii inteligenti se bucura, in principiu, de tot felul de avantaje in viata: au o educatie mai buna, locuri de munca mai bune, castiga mai mult si chiar traiesc mai mult.

Cu toate acestea, inteligenta este o insusire cu mult mai multe avantaje si dezavantaje decat multi isi imagineaza. Iata zece studii care furnizeaza perspective esentiale in psihologia inteligentei, noteaza scientia.ro.

  1. Mitul unui singur tip de inteligenta

Unii au argumentat ca ideea unui singur tip de inteligenta este un mit. Potrivit unui studiu recent realizat cu peste 100.000 de participanti, IQ-ul este de fapt alcatuit din trei componente (Hampshire si colaboratorii, 2012). Analizand rezultatele, ei au descoperit ca IQ-ul se divide in memorie de scurta durata, rationament si o componenta verbala. Cu alte cuvinte: unele persoane pot avea amintiri puternice de scurta durata insa pot avea un rationament deficitar. Sau unele persoane pot avea capacitati lingvistice, dar o memorie de scurta durata slaba. Inteligenta ta generala este rezultatul modului in care aceste trei subsisteme functioneaza – si nu toate pot fi la acelasi nivel.

  1. Inteligenta este asociata cu boli mentale

Sa fii inteligent nu este tocmai perfect. In prezent, studiile indica o legatura intre inteligenta si boli mentale care ar putea proveni din trecut. Nivelul crescut de inteligenta a lui Homo sapiens a fost initial un rezultat al mutatiilor genetice. Totusi, aceste mutatii genetice e posibil sa fi provocat o crestere a bolilor mentale (Nithianantharajah si colaboratorii, 2012). Creierul uman e poate cel mai avansat si complicat obiect din Univers, insa unele persoane platesc un pret mult prea mare pentru aceasta inzestrare.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos