Acasă Stirile zilei „Cel mai vechi calendar din lume” a fost descoperit de catre arheologii...

„Cel mai vechi calendar din lume” a fost descoperit de catre arheologii britanici pe un camp scotian! FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Arheologii britanici au descoperit pe un camp scotian din Aberdeenshire 12 vetre preistorice, vechi de circa 10.000 de ani care alcatuiesc cel mai vechi calendar lunar din lume, potrivit mediafax.ro.

Sapaturile efectuate la Crathes Castle au scos la iveala 12 vetre, dispuse pentru a imita fazele Lunii si pentru a tine evidenta celor 12 luni ale anului.

1calendar 2Cercetatorii de la Universitatea din Birmingham considera ca acest monument stravechi a fost creat de vechile populatii umane de vanatori-culegatori in urma cu 10.000 de ani.

Primele vetre din acest aliniament de pe Warren Field din Crathes Castle au fost descoperite in 2004. Expertii care au analizat vetrele spun ca acestea ar fi continut reziduuri de lemn.

Acest „calendar” din mezolitic este cu cateva mii de ani mai vechi decat monumentele anterior cunoscute dedicate masurarii timpului, create in Mesopotamia.

Cercetatorii britanici considera ca vetrele aliniaza totodata rasaritul Soarelui din timpul iernii cu fazele Lunii, oferind astfel populatiilor de vanatori-culegatori „o corectie astronomica”, pentru ca acestia sa urmareasca mai usor trecerea timpului si schimbarea anotimpurilor.