Cei mai mari hackeri din lume au dat cel mai mare jaf din istoria bancilor, furand in doi ani un miliard de dolari fara sa atinga bancomatele.

Au fost atacate si banci din Romania, spune compania de securitate online care a descoperit spargerea. Spectaculos este ca hackerii reuseau sa scoata banii din bancomate fara sa le atinga. Si n-au fost prinsi pana acum.

Asta se vede si in niste imagini filmate in Ucraina. Functionarii bancii au fost surprinsi sa vada cum bancomatul, fara sa fi fost atins, a inceput din senin sa arunce pe jos toti banii. Mai tarziu au inteles ca au fost tinta unui atac fara precedent.

Nu a fost singura banca pagubita. In doi ani, de cand au inceput atacurile, hackerii au jefuit mai bine de 100 de banci din peste 30 de tari. Este vorba de SUA, Rusia, China si practic toata Europa. Sergey Golovanov, angajatul unei companii de securitate cibernetica din Rusia, este printre primii care a anchetat spargerea virtuala. Spune ca au existat atacuri si asupra bancilor din tara noastra.

„Romania se afla printre aceste tari. Dar nu putem sa spunem nimic despre bancile sau institutiile financiare care au avut de suferit. Aceasta informatie este confidentiala”, a spus Golovanov.

Dar cum operau infractorii cibernetici? Mai intai trimiteau un e-mail cu un virus special, numit Carbanak. Functionarul bancii descarca fisierul infectat. Era suficient ca virusul foarte greu de detectat sa se raspandeasca in sistemul informational al bancii si sa ajunga pe calculatorul unui administrator. Ulterior inregistra si transmitea toate informatiile afisate pe calculatorul administratorului. Cu alte cuvinte, avea acces la conturi pe care le putea goli, facea plati uriase pe internet, ori scotea bani din bancomate de la distanta.

Dupa ce spargeau calculatoarele care administreaza reteaua de ATM-uri, hackerii le programau rand pe rand sa scoata bani fara sa introduci cardul. De pilda, stabileau o ora foarte tarzie, 2 sau 3 noaptea, cand aparatul isi golea sertarele de bancnote. Persoana care colecta banii nu trebuia sa atinga bancomatul.

„Noi ii numim carausi de bani. Doar s-a apropiat de el si au inceput sa iasa banii. I-a luat si a plecat”, a spus Chris Doggett, analist de securitate.

„In imaginile camerelor de supraveghere se vede clar o persoana care se plimba noaptea prin preajma bancomatului. Dintr-odata bancomatul ii da bani. Dar sa stiti ca sunt sanse infime sa mergeti pe langa un bancomat, iar acesta sa va dea pur si simplu bani”, a adaugat Sergey Golovanov.


Sursa: stirileprotv.ro

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.