Cel mai FALSIFICAT produs romanesc: Branza de Sibiu din lapte de soia bulgaresc

Raw Life and Style

Branza de Sibiu, un brand romanesc, a ajuns sa fie falsificat, mai ales de sarbatorile de Pasti, in pietele din Bucuresti, cu ajutorul laptelui de soia importat din Bulgaria, si asta pentru ca adevarata branza de Sibiu a devenit un mit in aceasta perioada chiar si in unele pensiuni din satele din Marginimea Sibiului, unde proprietarii isi imbie oaspetii cu branza cumparata de la hypermarket, potrivit Agerpres.

„Branza de Sibiu care e pe piata bucuresteana? E branza din lapte de soia, adusa din Bulgaria, cumparata cu 4,5 – 5 lei kilogramul. Avem la Marpod, in judetul Sibiu, un crescator care are o rasa de oi de lapte, acesta are branza de Sibiu si iarna si vara si e singurul in judet care are branza de Sibiu tot anul. Eu am intarcat de o saptamana, eu dau cu 15 lei kilogramul angro’, a declarat marti, Marcel Andrei, presedintele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Ovine si Caprine din judetul Sibiu.

Acesta spune ca adevaratii ciobani de la Sibiu stiu ca in pietele din Bucuresti exista vanzatori care si-au cumparat palarii specifice din Marginimea Sibiului, numite clopuri, si cu ele pe cap falsii ciobani fac profit vanzand o branza care nu are deloc in compozitie lapte de oaie.

Click pe aceeasi tema:  TOP 10 trucuri pentru a ECONOMISI bani si a GATI feluri de mancare delicioase!

Adevarata branza de Sibiu, mai ales cea facuta anul acesta, exista la doar cativa oieri din judet. Cei mai multi oieri sibieni nu pot oferi branza de Sibiu de anul acesta, ci doar branza telemea de anul trecut, tinuta in saramura, pentru ca acum laptele este fie pentru miei, fie este vandut celor patru fabrici din judet care produc diverse branzeturi.

„Acum numai dupa ce dau miei incep oile sa se mulga. Sunt tot felul de samsari din zona respectiva, ai nostri nu merg sa vanda branza de Sibiu. Ai nostri duc branza de anul trecut, ce au in stoc. Branza de anul acesta, doar telemea de vaca si de capra, de oaie nu. Pana nu se intarca mieii, ce sa mulgi? Branza de Sibiu e cea de oaie, cea recunoscuta”, a declarat pentru AGERPRES si doctorul Ioan Pentea, purtatorul de cuvant al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Sibiu, un om cu o experienta de aproape patru decenii in domeniu.

Click pe aceeasi tema:  RATB si Metrorex ameninta cu GREVA! 4.500 de angajati RATB ar putea fi disponibilizati iar sindicalistii Metrorex vor declansa conflictul de munca!

In urma cu 25 de ani, judetul Sibiu era recunoscut ca un producator important de branzeturi care exporta in toata Europa si chiar si pe alte continente. Cele patru marci consacrate de cascaval – Cedar, Olanda, Dalia, Tilsit – erau exportate in toate colturile lumii. „Noi am avut fabricile care faceau cascaval de vaca, de tineam toata Europa, cu Cedar, cu Olanda, Dalia, Tilsit, cele patru marci de cascaval foarte cautate pe piata mondiala si cea europeana, dar nu mai avem fabricile respective. Nu mai avem nimic. Sibiana lucra 180.000 de litri de lapte intr-o zi, acum pe judet se lucreaza 4.000 de hectolitri pe luna in cele patru fabrici care le mai avem. Si la Medias se lucra 180.000 de litri, plus mai erau alte sapte fabrici mici in judet, printre care cele de la Merghindeal, la Metis, la Saliste. Erau cantitati imense. Cu laptele de vaca s-a cam dus, a mai ramas laptele de oaie”, explica declinul productiei de lapte si mai ales de branzeturi de la Sibiu dr. Ioan Pentea.

 









spre