Acasă Stirile zilei Cei mai bogati romani castiga de 7 ori mai mult decat cei...

Cei mai bogati romani castiga de 7 ori mai mult decat cei mai saraci! Decalajul este cel mai mare din Europa

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cei mai bogati 20% dintre cetatenii Romaniei au realizat venituri de 7,2 ori mai mari decat cei mai saraci 20%, raportul de inegalitate fiind cel mai mare din Uniunea Europeana (UE), in 2014, reiese dintr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS).

„In Romania, inegalitatea veniturilor este superioara mediei pe ansamblul Uniunii Europene. In anul 2014, cei mai bogati 20% dintre cetatenii Uniunii Europene au realizat venituri de 5 ori mai mari decat cei mai saraci 20%. Cele mai mici ecarturi intre veniturile persoanelor bogate si cele sarace s-au inregistrat in Cehia (3,5), Finlanda (3,6), Slovenia (3,7), Belgia si Olanda (3,8 fiecare), Slovacia si Suedia (3,9 fiecare), iar cele mai mari in Romania (7,2), Bulgaria si Spania (6,8 fiecare), Estonia, Grecia si Letonia (6,5 fiecare). Statele care au valori reduse ale indicelui inegalitatii veniturilor prezinta si rate de saracie mult inferioare mediei europene”, se arata in document.

Conform INS, nivelul mediu pe Uniunea Europeana al indicelui inegalitatii veniturilor a fost depasit in 10 state, inclusiv Romania.

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana (UE) la rata saraciei relative in anul 2014, pozitia tarii fiind caracteristica unui stat cu probleme relativ mari in asigurarea unui nivel de trai ridicat pentru toti cetatenii sai, mai arata Institutul.

„In conformitate cu datele colectate la nivelul Eurostat, pozitia Romaniei este in general caracteristica unui stat cu probleme relativ mari in asigurarea unui nivel de trai ridicat pentru toti cetatenii sai. Din punct de vedere al ratei saraciei relative, Romania (cu 25,1%) se plasa in anul 2014 in grupul statelor relativ sarace, cu valori peste media Uniunii Europene, cum ar fi: Spania (22,2%), Grecia (22,1%), Bulgaria si Estonia (21,8%), Letonia (21,2%), Portugalia (19,5%), Croatia si Italia (19,4%), Lituania (19,1%). Rate de saracie mult mai mici se inregistreaza in unele state precum Cehia (9,7%), Olanda (11,6%), Danemarca (12,1%), Slovacia (12,6%), Finlanda (12,8%) si Franta (13,3%)”, informeaza INS.

Rata saraciei relative reprezinta ponderea persoanelor sarace care au un venit disponibil pe adult-echivalent mai mic decat pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile, in totalul populatiei.

In cele mai multe cazuri, copiii si tinerii de pana la 18 ani din tarile europene prezinta rate de saracie mai mari decat rata saraciei tarilor respective, in special in Romania, Ungaria, Bulgaria, Luxemburg, Spania, Portugalia, Italia. Aceasta categorie de persoane este ceva mai protejata de flagelul saraciei in Danemarca, Finlanda, Cipru, Olanda, Grecia, Slovenia.

In cazul grupei de varsta 18-24 ani, noteaza INS, se remarca in majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene rate de saracie mai mari. Diferentieri remarcabile se observa si in cazul persoanelor varstnice de 65 de ani si peste, pentru care s-au estimat rate de saracie mai mari fata de media tarii respective: Estonia (+10,8 puncte procentuale), Cipru (+8,0 puncte procentuale), Letonia (+6,4 puncte procentuale), Croatia (+3,7 puncte procentuale), Finlanda (+3,2 puncte procentuale), Slovenia (+2,6 puncte procentuale), Suedia (+1,4 puncte procentuale) etc.