Acasă Utile Ceaiul consumat de majoritatea romanilor ascunde pericole devastatoare!

Ceaiul consumat de majoritatea romanilor ascunde pericole devastatoare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un ceai cald de sunatoare pare remediul excelent dupa o zi obositoare. Efectul anti-stres, similar antidepresivelor standard, a facut din sunatoare o planta medicinala foarte populara. Aceasta capacitate si celelalte zeci de efecte terapeutice ale sale ne-ar putea face sa credem ca planta este una foarte „prietenoasa“. Asta doar daca nu stim la ce efecte adverse ne putem astepta.

Folosita pentru recunoscutele sale efecte terapeutice in caz de insomnie, stres, depresie usoara, probleme digestive precum colecistita, dischinezie biliara, ulcer gastro-duodenal, colita de fermentatie, in caz dependenta de alcool si de nicotina, dar si in afectiunile hepatice, in care datorita substantelor active (in special hipericina si hiperforin), reduce ritmul de evolutie al bolii si protejeaza ficatul de procesele distructive, planta trebuie folosita cu prudenta in foarte multe situatii.

De exemplu, cei care vor sa treaca de la antidepresive de sinteza la sunatoare trebuie sa faca o pauza intre cele doua forme de tratament – alopat si naturist – pentru ca medicamentele de sinteza sunt eliminate mai greu din organism si pot interactiona cu sunatoarea, scrie Adevarul.

O atentie sporita trebuie acordata si in alte situatii in care putem vorbi de interactiuni mai grave. „Se recomanda utilizarea cu precautie a plantei de catre bolnavii diagnosticati cu tulburare bipolara pentru ca, similar cu antidepresivele, poate genera hipomanie sau trecerea rapida de la o stare la alta, poate prelungi efectele anumitor pastile, poate interactiona cu anestezicele.

Se recomanda intreruperea administrarii de sunatoare cu 5 zile inainte de orice interventie chirurgicala in care se folosesc anestezice!”, explica, pentru Adevarul, fitoterapeutul Elena Badea. Asta pentru ca sunatoarea interactioneaza cu antidepresivele si cu medicamentele impotriva durerilor.

Prudente trebuie sa fie si la persoanele care sufera de Alzheimer sau de schizofrenie, la care s-a remarcat inrautatirea starii dupa administrarea de sunatoare. Femeile care folosesc anticonceptionale ar trebui sa stie ca daca, in paralel, consuma
ceai de sunatoare sau alte produse preparate din aceasta planta, le-ar putea administra inutil. „Produsele pe baza de sunatoare reduc efectele contraceptivelor orale, crescând riscul de sarcina. De asemenea, femeile insarcinate sau care alapteaza, dar si copiii trebuie sa o evite pentru ca efectele adverse ale tratamentului cu sunatoare nu sunt in totalitate cunoscute”, mai spune renumitul fitoterapeut. Mare atentíe daca luati medicamente pentru inima sau urmati chimioterapie! De asemenea, cei care iau anticoagulante, medicamente pentru boli cardiace ori impotriva astmului sau care urmeaza chimioterapie trebuie sa stie ca nu este recomandat ca in paralel sa urmeze o cura pe baza de sunatoare. in plus, sunatoarea scade eficienta unor tratamente folosite impotriva virusului HIV, a inhibitorilor imunitari, a medicamentelor de reducere a colesterolului.

Curele cu ceai de sunatoare sunt, de asemenea, contraindicate celor care fac tratamente cu raze ultraviolete (pentru psoriazis, de exemplu), iar persoanele sensibile la soare trebuie sa se protejeze suplimentar de razele UV. De retinut ca sunatoarea poate da tulburari digestive, alergii cutanate, oboseala, nervozitate, dureri de cap si uscarea gurii. Toate acestea n-ar trebui sa ne faca insa sa fugim de sunatoare. Efectele beneficie ale acestei plante pot fi valorificate corect, insa la sfatul unui medic, pentru a evita posibilele interactiuni cu diverse medicamente.