Acasă Stirile zilei Stiinta Cea mai usoara metoda de rezolvare a Cubului Rubik! VIDEO + FOTO

Cea mai usoara metoda de rezolvare a Cubului Rubik! VIDEO + FOTO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cubul Rubik sau Cubul Magic cum i se mai spunea a ramas si va ramane cea mai vanduta jucarie din istorie.

Erno Rubik este un arhitect, sculptor, profesor si inventator maghiar, nascut in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, la Budapesta. In 1974, tanarul, care inca locuia cu parintii, preda studiul formelor, la Universitatea de Arta si Design Moholy-Nagy, din capitala Ungariei. Folosind doar bucati de lemn si benzi din cauciuc, Rubik incerca sa realizeze o structura care sa permita miscarea independenta a anumitor sectiuni, fara sa afecteze integritatea intregului mecanism, pe care sa o foloseasca la cursuri. Cubul e o forma de baza, dupa spusele lui, care permite un numar mare de mutari si schimbari de pozitii.

„Era interesant datorita simetriei formei geometrice si a elementelor care se miscau independent. Insa dupa ce am realizat numarul urias de mutari posibile si dificultatea de a reveni la forma initiala, mi-am dat seama ca e un puzzle”, spunea Rubik intr-un interviu pentru TIME.

Inventatorul jucariei spune ca i-a luat mai mult de o luna pana sa gaseasca rezolvarea, timp in care a alcatuit numeroase teorii, pe care le-a demontat rand pe rand. Barbatul a obtinut initial un patent maghiar pentru „Cubul Magic”, in 1975, dar pentru ca intre patentare si productie si comercializare a trecut mai mult de un an, Rubik a pierdut posibilitatea de a obtine un patent international.

 

Aceasta problema a fost rezolvata in 1980, cand inventia maghiara a inceput sa fie vanduta in toata lumea.”Cubul Magic” a fost redenumit „Cubul Rubik”, marca inregistrata care i-a adus inventatorului recunoasterea si recompensele meritate.

De atunci, mai mult de 300 de milioane de cuburi Rubik au fost vandute la nivel mondial, astfel ca puzzle-ul geometric a devenit cea mai bine vanduta jucarie din istorie. Succesul cubului a atins apogeul in anii ’80, cand au aparut primele concursuri de rezolvare a puzzle-ului, cu diferite probe, de viteza, de rezolvare cu ochii inchisi, cu o singura mana, sau cu picioarele. Inventatorului i-a luat mai mult de o luna pentru a descoperi solutia si, dupa spusele lui, poate rezolva cubul intr-un minut. Recordul sau e insa departe de timpii pe care ii obtin participantii la concursuri, care pot termina puzzle-ul in cateva secunde. Cu 43 de cvintilioane (n.r. un cvintilion = 10^30) de pozitii posibile si o singura solutie, cubul Rubik poate parea imposibil de rezolvat.

Business Insider a alcatuit insa un ghid pentru incepatori! Vezi PAGINILE URMATOARE!

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos