Acasă Utile Cea mai folosita leguma in bucataria gospodinelor este un leac pentru 70...

Cea mai folosita leguma in bucataria gospodinelor este un leac pentru 70 de afectiuni!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Patrunjelul mentine vigoarea organismului uman de mai bine de 2000 de ani. Miraculoasa planta a fost adusa si in tara noastra din zona Marii Mediterane. In comparatie cu alte zarzavaturi cultivate la noi, patrunjelul este cea mai indragita planta folosita ca aliment si ca planta medicinala care trateaza cu succes mai bine de 70 de afectiuni.

Din vremuri indepartate, chiar daca nu se cunoasteau substantele active prezente in compozitia patrunjelului, aromata planta era folosita in cantitati semnificative in bucataria traditionala. Din frunzele si din radacinile plantei se pot prepara bauturi cu valori terapeutice exceptionale: ceaiuri, sucuri si chiar  vinuri , licori care ne mentin in forma.

Putine persoane stiu ca patrunjelul este o verdeata apreciata de specialisti din punct de vedere gastronomic si terapeutic. „Planta este un remediu incontestabil pentru o varietate de boli de la astenie, anemie, tulburari circulatorii si pana la eliminarea toxinelor din organism, precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie in studiul: ” Puterea nebanuita a patrunjelului”: .«in compozitia sa, patrunjelul detine un valoros depozit de substante nutritive care tin la distanta mai bine de 70 de boli. O legatura de patrunjel contine: saruri minerale de calciu, magneziu, fosfor, sodiu, potasiu, sulf, mai mult fier decat spanacul, provitamina A, mai multa vitamina C decat 100 g fructe de macese sau o lamaie. De asemenea, in compozitia acestui panaceu exista complexul vitaminic B, vitamina E si histamina, un aminoacid care stopeaza dezvoltarea tumorilor”. Terapia cu suc de patrunjel, spun nutritionistii europeni, contribuie la buna functionare a ficatului, la revigorarea organismelor anemice, intareste unghiile, combate oboseala cronica si retentia de apa, scrie Click.

Multi  fumatori vor sa scape de acest viciu , dar multe incercari repetate n-au o finalitate dorita, deoarece dependenta de tutun este o ”boala” care nu se lasa doborata prea usor.  in urma unor studii repetate, nutritionistii europeni considera ca, in competitia cu medicamentele, plantele medicinale cum ar fi patrunjelul, pedicuta si sunatoarea sunt remedii care inving acest viciu.  Mai mult, un remediu pe baza de patrunjel s-a dovedit o alternativa la ispititoarea tigara si se administreaza intre mese. De aceea, nu intamplator, un remediu  pe baza de patrunjel a fost denumit ”Stinge” tigara.  Leacul se prepara din cate doua lingurite de frunze, de seminte si de radacina de patrunjel, amestecate in parti egale si macinate. in pulberea obtinuta se adauga apa calda, pana se obtine o pasta. Din acest remediu se administreaza zilnic cate trei lingurite, cu conditia ca preparatul sa se consume proaspat.

Efectele terapeutice

in medicina naturista, patrunjelul este considerat un panaceu cand vine vorba despre efectele lui terapeutice. Frunza de patrunjel, dar si radacina acestuia au efecte calmante dovedite pentru sistemul nervos, tin sub control alergiile, scad nivelul colesterolului „rau”, fiind indicate in hipertensiunea arteriala si in cardiopatie. Nu in ultimul rand, in caz de convalescenta, cura cu patrunjel grabeste vindecarea. La fel ca sucul obtinut din frunze, sucul din radacina se obtine prin presarea acesteia intr-un storcator  electric. La 100 g  radacina se adauga 50 ml apa plata  si aceasta cantitate se consuma imediat.
Sucul din frunze si din radacina se combina  cu alte sucuri

Sucul obtinut din frunze de patrunjel si din radacini se poate combina cu suc de mere, de morcov  si  cu o lingurita de suc de lamaie. Specialistii apreciaza ca sucul din radacina de patrunjel este un remediu excelent pentru litiazele renale, dar si pentru edemele cauzate de afectiunile reumatice.

Preparatele din patrunjel trateaza diverse boli cornice

Preparatele din patrunjel trateaza bolile intestinale, ale oaselor si ale ficatului, dar vindeca si infectiile. Specialistii afirma ca cel mai eficient leac cu patrunjel este sucul proaspat. Cate 50 ml de suc proaspat se consuma zilnic, un interval de 15 zile pe luna. Aceasta terapie alunga bolile de langa noi, fara a avea  efecte secundare.

Mai ales dimineata, chiar daca suntem grabiti, este bine sa  mixam cateva fire de patrunjel in 100 ml de apa plata . Aceasta bautura trebuie consumata inainte de micul dejun in loc de cafea : este foarte energizanta si ne revigoreaza pentru o zi intreaga.
Patrunjelul combate  excesele bahice

Terapia cu patrunjel are o actiune favorabila in lupta cu viciul exceselor bahice. in acest caz, siropul preparat din intreaga planta are efecte nebanuite in combaterea alcoolismului. Un remediu placut, usor de preparat si de administrat, este siropul de patrunjel.
Siropul de patrunjel alunga mahmureala

Cercetatorii au constatat ca, dupa un chef,  ametelile sunt persistente si, pentru a-si reveni, victima chefului poate sa apeleze la ajutorul unui sirop de patrunjel. Acesta se obtine din frunzele plantei ( trei linguri si cojile a doua banane. Ingredientele se fierb in 500 ml de apa, timp de cinci minute . Acest remediu se consuma timp de  trei zile la rand.

In traditia populara se spune ca, atunci cand ti se zbate ochiul sau un muschi, este un semn rau. in jurul nostru se vorbeste adesea ca aceste spasme sunt semne providentiale, care ne atentioneaza asupra unor intamplari neplacute care vor urma. Cercetatorii insa au o alta parere: zbaterea muschilor are la origine o cauza medicala. in acest caz, este indicata infuzia (preparata dintr-o legatura de patrunjel la o cana de apa, in care se adauga cinci picaturi de ulei de catina ). Zilnic se administreaza cate trei cani pe zi. in acelasi timp, cu aceasta infuzie se poate face si un masaj usor pe zona afectata.
Decoctul de patrunjel este un tonic pentru copii

Studiile au dovedit ca decoctul de patrunjel este un tonic pentru copii in perioada de crestere. Ceaiul se prepara din 50 g seminte sau radacina de patrunjel care se fierb intr-un litru de apa, timp de cinci minute. Se recomanda cate doua cani pe zi, inainte de masa, in tratamentul copiilor in perioada de crestere. Acelasi remediu este eficient si in astenie, precum si in bolile reumatice.
Retetele saptamanii

Siropul de patrunjel combate efectele alcoolismului

Un astfel de leac simplu are efecte nebanuite in combaterea alcoolismului. Ingredientele folosite: 50 g patrunjel, coaja unei portocale si a unui grepfruit se fierb intr-un litru de apa, la foc mic, pana cand lichidul scade la jumatatea cantitatii. Continutul se indulceste cu o lingura de miere la fiecare cana si se bea pe parcursul zilei. Terapia trebuie urmata timp de 14 zile , iar dupa o pauza de sapte zile, terapia  se poate repeta.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca  vinul de patrunjel este un renumit adjuvant in insuficienta cardiaca.

Ingrediente: 30 de fire de patrunjel,  2 linguri de otet, un litru de vin de tara, 350 g miere.

Preparare:  Frunzele si tulpinile se toaca marunt, apoi se stropesc cu otetul si se adauga intr-un litru de vin de tara. Amestecul se pune intr-un vas de sticla si se lasa la macerat timp de  sapte zile. in acest interval, licoarea se agita de doua ori pe zi.  in a opta zi,  peste macerat  se toarna mierea  si se amesteca bine pentru ca licoarea sa se omogenizeze. Vinul se strecoara printr-un tifon dublu si se patreaza in sticle inchise ermetic.

Mod de administrare: Zilnic se consuma un paharel de 30 ml inainte de fiecare masa principala. Licoarea energizeaza organismul, usureaza digestia si este de folos in afectiunile cardiace.