Acasă Life Cea mai batrana femeie din lume dezvaluie SECRETELE LONGEVITATII sale

Cea mai batrana femeie din lume dezvaluie SECRETELE LONGEVITATII sale

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Misao Okawa, japoneza care a preluat titlul de cea mai in varsta femeie din lume, in ajunul aniversarii celor 116 ani de viata a impartasit din secretele longevitatii sale. Potrivit femeii, care se pregateste sa-si aniverseze miercuri ziua de nastere, ca sa traiesti mult este foarte simplu – trebuie sa-ti placa sushi, sa mananci in general bine si sa dormi mult. In plus, trebuie sa ai un psihic incredibil de puternic, adauga doctorii ei.

Fiica unui meserias specialist in crearea de kimono-uri, Misao Okawa a preluat titlul de cea mai batrana persoana din lume, dupa moartea la 116 de ani a unei alte nipone – Kimura Dziroemon (in luna iunie 2013). Expertii refuza sa recunoasca drept coincidenta faptul ca cele doua detinatoare a recordului sunt din Japonia, o tara cunsocuta ca are 54.000 de persoane cu varste peste 100 de ani, din care 282 au depasit 110 ani.

„Doamna Okawa mananca bine de trei ori pe zi si doarme opt ore noaptea. Ii place sushi, in special macrou si orez cu sos de otet, pe care le manaca cel putin o data pe luna „. – spune Tomohito Okada, seful case de batrani in care Misao Okawa traieste de 18 ani.

Intrebata despre cele mai fericite momente din viata sa, batrana a numit fara ezitare nunta sa din 1919 si nasterea celor trei copii. Nunta a coincis cu semnarea Acordului de Pace de la Versailles, aminteste The Telegraph. Fiul si fiica au mostenit clar genele mamei, fiica are acum 94 si fiul 92 de ani. Are, de asemenea,  patru nepoti si sase stranepoti.

Cel mai trist moment din viata sa a fost moartea, in iunie 1931, a sotului sau, in urma cu 83 de ani.

Speranta medie de viata pentru femeile japoneze este de 85.9 ani, iar acestea reprezinta 87% din numarul total al niponilor cu varste de peste 100 de ani. Japonezii traiesc in medie 79.6 de ani.

Expertii sunt de parere ca longevitatea japonezilor este data de un cumul de factori: un sistem ultramodern de sanatate publica, sprijinul piblic al persoanelor de varsta a treia, incurajarea persoanelor in varsta sa fie activi fizic, relatiile de familie, precum si o dieta sanatoasa, compusa in mod traditional din peste, orez, legume si fructe.

Studii suplimentare au aratat ca oamenii care au supravietuit penuriei de produse alimentare in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, au avut mai putine probleme de sanatate. Dar profesorul Yasuko Gondo, de la Universitatea din Osaka, specializat in psihologie geriatrica, spune ca nu este vorba doar despre dieta si tehnologii medicale avansate.

„Cand am intervievat centenarii, am constatat ca cei mai multi  au o buna sanatate mintala si adaptabilitate la situatiile noi” – a explicat omul de stiinta.

Profesorul Gondo si colegii sai sustin ca persoanele cu varste de peste 100 de ani sunt, de regula, oameni cu o vointa puternica, sociabil si curiosi.

Misao Okawa a demonstrat hotarare si determinare atunci cand s-a ocupat independent de reabilitarea sa dupa ce si-a rupt piciorul la varsta de 102 ani. La scurt timp dupa intoarcerea ei de la spital la azilul de batrani, personalul a gasit-o pe batrana in hol, exersand genoflexiuni tinandu-se de balustrada. Okawa a spus atunci ca vrea sa se mentina in forma