Acasă Timp liber Spiritualitate Ce spune Biserica despre cei care citesc horoscopul! Un crestin autentic nu...

Ce spune Biserica despre cei care citesc horoscopul! Un crestin autentic nu se increde in hazard

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Miscarea unor astre pe cer nu poate induce omului starea de fericire sau nefericire, de fatalism sau esec. Viitorul este strans legat de trecut si de prezent; cineva nu poate sa fie brusc un om competent in anul 2011, daca in 2010 a fost un om delasator si ignorant, scrie ziarul Bisericii.

Pe de alta parte, un crestin ortodox adevarat nu poate sa se bizuie sub nici o forma pe speculatiile sau determinismele pe care le ofera un horoscop. Pentru ca un astfel de crestin ar trebui sa stie cuvintele intelepte ale Sfantului Isaac Sirul: „Viata noastra este asemenea unei carti pe care noi insine o scriem prin fapte, ganduri si vorbe. Putem reveni asupra unor capitole, asupra unor paragrafe sau asupra unor cuvinte prin pocainta pe care o facem ca inceput bun al vietii noastre”. Asadar, daca vrem sa revenim asupra unor pagini deja scrise si sa le stergem sau sa scriem altceva, acest lucru se poate face doar prin Taina Sfintei Spovedanii.

Sfanta Scriptura spune ca anii si vremurile sunt in carma lui Dumnezeu. Si Dumnezeu, daca ne-a adus din neexistenta la existenta si a hotarat prin planul Sau vesnic ca noi sa ne nastem intr-un anumit spatiu geografic, din anumiti parinti, a fost pentru ca noi sa ne implinim vocatia pentru care am fost creati. Noi nu am venit de nicaieri si ne indreptam spre nicaieri, viata noastra nu este conditionata de hazard.

Horoscopul, astrologia si toate celelalte pseudostiinte care tin de ocultism se bazeaza pe hazard, pe intamplare, care nu pot schimba traiectoria vietii unui om sau situatia planetei pe care traim. Un crestin autentic nu se increde in hazard, ci este convins ca munca serioasa, perseverenta, onestitatea, credinta in Dumnezeu il pot ajuta sa aiba succes in profesie, fericire in familie si armonie in toate compartimentele vietii pe care i-a daruit-o Dumnezeu. Asadar, toate aceste coordonate care tin de vointa noastra il influenteaza pe om intr-un an nou, si nu horoscopul sau alte pseudostiinte. Dumnezeu i-a lasat omului liberul arbitru, i-a lasat libertatea. Fiecare om poate sa se autodepaseasca in masura in care isi cunoaste si isi inmulteste calitatile, iar defectele le corecteaza cu modestie si migala.

Credeti ca horoscopul si celelalte pseudostiinte care pretind ca pot prevede viitorul sunt vazute de oameni ca portite pentru a fugi de responsabilitate si de esecurile personale?

Este adevarat ca aceasta constatare se regaseste foarte des in mentalitatea omului modern, prin faptul ca el considera ca aproape toate nereusitele si esecurile din viata sunt provocate de incompatibilitatea dintre aspiratiile sale si caracteristicile zodiei in care s-a nascut. Insa, data nasterii nu poate predispune pe cineva la a fi virtuos sau patimas, la a fi, deodata, un bun matematician si un slab manager de institutie. Eu cunosc oameni care s-au nascut in acelasi an, in aceeasi zi, si au caractere si inclinatii cu totul diferite. De ce? Pentru ca fiecare om lucreaza in virtutea libertatii pe care a primit-o ca dar de la Dumnezeu. Nimic exterior, ca miscarea astrelor, data nasterii sau alte lucruri asemanatoare, nu poate hotari traiectoria unui om in aceasta viata sau in cea viitoare.

Aboneaza-te pe YOUTUBE
Articolul precedentReteta care te scapa de vanatai in cateva zile!
Articolul următorIti place sa lenevesti in fata televizorului!? Vezi ce boala mortala poti capata