Sambata sunt Mosii de Vara sau Mosii de Rusalii deoarece se tin in traditia populara cu o zi inaintea marii Sarbatori de Rusalii. Exista numeroase traditii populare legate de aceasta zi, in functie de zona:

– se dau de pomana vase de lut sau de portelan, cani, strachini si vase de lemn, impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa.

– in unele sate bucovinene au loc ritualuri de pomenire mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din vreme. La portile cimitirelor se intind mese pline cu colaci si vin, impodobite cu flori si frunze de tei. Au loc slujbe de pomenire, oficiate de preot, dupa care acesta sfinteste fiecare mormant.

Ce este un parastas?

Este slujba in care sunt pomeniti cei adormiti. Parastasele sunt sujbe speciale, in cadrul carora trupul mortului, nefiind de fata, este simbolizat prin coliva. Parastasul este slujba prin care ne alaturam, prin rugaciune, celui mort. Ne rugam catre Domnul sa-i ierte pacatele. Ori de cate ori dorim sa ne rugam pentru cei adormiti impreuna cu Biserica, facem un parastas.

Pomana se daruieste celor saraci

– La sate, dar si la orase, ofrandele se impart mai ales saracilor si strainilor. Se spune ca nu e bine sa dai pomeni rudelor.

– Este bine ca mancarea data de pomana sa fie calda, sau macar un fel, deoarece mirosul bucatelor calde ii satura pe cei de dincolo.

– In multe localitati din Muntenia, pomana care se da pentru sufletele rudelor adormite este pusa indeosebi in vase de lut noi. Acestea trebuie umplute cu mancarea si bautura preferata de raposati.

– Se dau de pomana cani, iar toarta acestora se impodobeste cu flori si cirese. De asemenea, canile daruite de pomana trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apa indulcita cu miere.

Mortii se duc pe Valea cu Dor

Ritualul inceput in biserici se continua in cimitire, unde mormintele se curata si se impodobesc cu flori de tei si cu frunze de nuc. Se aprind lumanari, se dau de pomana vase si cani impodobite cu flori de tei si umplute cu lapte, vin sau cirese.

Traditia spune ca la Mosii de vara toti mortii se duc pe Valea cu Dor, unde fiecare gaseste bucatele primite de pomana pana la Rusalii. Cine nu gaseste pomana se retage trist in mormint tinand in brate crengi cu flori de tei.

Ce rol au frunzele de nuc si tei

De Mosi se aduc la biserica frunze de nuc si ramuri de tei, care dupa ce sunt binecuvantate de preoti, se pun la icoana pentru a ocroti gospodaria de paguba si boala. In unele zone florile de tei sunt folosite ca remediu impotriva surzeniei.

In ziua Mosilor de vara, femeile nu trebuie sa munceaca. Se spune ca celor care nu respecta datina, le amortesc mainile si nu mai au spor la munca.

Pentru a scapa de necazurile provocate de furtuni si ploi e bine sa arunci in curte, din pragul casei, o crenguta cu flori de tei sfintita la biserica in ziua Mosilor de vara.

In noaptea de Rusalii e bine sa dormi acasa

In seara de sambata, nu este bine sa mergi la fantana sau sa treci printr-o rascruce de drumuri izolata fiindca se spune ca pe acolo trec duhurile rele.

De asemenea, ca sa nu ai probleme este bine sa dormi in propria locuinta.

Femeile nu au voie sa tricoteze sau sa toarca, pentru ca toti colacii dati de pomana nu vor ajunge la cei pomeniti, mai spune traditia.

Daca ploua in ziua Mosilor de Vara, recolta anului va fi foarte bogata.
Sursa – libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.