Cercetatorii de la Universitatea Stanford au explicat schimbarile benefice care au loc in organism odata cu renuntarea la fumat, incepand chiar de la 20 de minute de pauza de la viciu, potrivit mediafax.ro.

Astfel, in primele 20 de minute in care un fumator nu aprinde o noua tigara, presiunea sangelui, temperatura corpului si pulsul vor scadea la un nivel normal, potrivit infograficului realizat de huffingtonpost.co.uk, pe baza unor informatii publicate pe stopsmoking.stanford.edu/facts.html.

In timp de opt ore, respiratia specifica datorata fumatului dispare, nivelul de monoxid de carbon – aceeasi substanta chimica produsa de automobile ca reziduu – din sange scade, iar nivelul de oxigen creste pana la nivelul normal.

In 24 de ore de la ultima tigara riscul unui atac de cord scade, iar in 48 de ore terminatiile nervoase incep sa se regrupeze si abilitatea de a simti mirosul si gustul creste.

Riscul unui atac de cord ajunge la un nivel apropiat de cel normal abia la doi ani dupa renuntarea la tigari, iar numai dupa 15 ani riscul unei boli cardiace devine egal cu cel al cuiva care nu a fumat niciodata.

 

grafic fumat

2 COMENTARII

  1. "Lung cancer" este un cancer Al plamanilor si nu boala cardiaca
    ..daca tot traduce- ti, faceti-o corect !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.