Acasă Sanatate Ce se intampla in corpul tau dupa ce donezi sange? Sangele se...

Ce se intampla in corpul tau dupa ce donezi sange? Sangele se reimprospateaza, iar imunitatea organismului creste!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pe langa faptul ca pot salva pana la trei vieti cu cei 450 ml de sange pe care ii doneaza o data, donatorii au, de asemenea, beneficii importante, in urma acestui gest. Mai multe studii au aratat ca dupa donare sangele se reimprospateaza, imunitatea organismului creste, iar riscul aparitiei unui infarct sau accident vascular este redus considerabil.

„Pe langa donarea de sange, avem foarte mare nevoie de donatori sinceri, care vin sa faca un bine pentru societate. Desigur, si beneficiile sunt bune, dar nu asta trebuie sa fie motivatia unui donator. Daca o persoana vine sa doneze pentru bonuri de masa, atunci poate sa apara riscul ca el sa nu fie sincer. Noi nu putem scana donatorul sa vedem ce boli are. Abia dupa ce facem analize putem constata daca sangele este bun. Daca donatorul nu este sincer, donarea este un esec”, declara dr. Doina Gosa pentru „Doctorul zilei”. Potrivit specialistei, donatorii acceptati sunt cei intre 18 si 60 de ani si care au peste 50 de kilograme. Nu trebuie sa aiba boli cronice, sa nu fie raciti, cu stari febrile sau anemici.

Cand este buna donarea pentru sanatate

Exista si cazuri in care medicii le recomanda anumitor pacienti sa doneze sange, asta pentru sanatatea lor! „Avem donatori care spun ca se simt foarte bine dupa ce doneaza. Este vorba de cei cu hipertensiune si care au tensiunea peste 18. De asemenea, pentru cei care au sangele vascos si incepe sa circule foarte greu, donarea este benefica. Atentie, distanta dintre doua donari trebuie sa fie de 8 saptamani si de maximum cinci pe an la barbati si patru la femei”, mai spune medicul Doina Gosa.

Stiai ca donarea de sange creste imunitatea si rezistenta la traumatisme, iar riscul de paralizie si de accident vascular scade cu 30%? Donarea nu numai ca ajuta la salvarea altor vieti, insa este si recomandata persoanelor hipertensive care nu urmeaza un tratament pentru aceasta afectiune. Dupa fiecare donare, sangele din corp se „reimprospateaza”. Astfel, capacitatea organismului de a lupta contra infectiilor este mult mai mare.

Potrivit unui studiu publicat de Journal of the American Medical Association, oamenii cu varste intre 43 si 61 au o rata mult mai mica de incidente cardiace daca sunt donatori de sange periodici. In plus, un studiu realizat in Finlanda pe un grup de peste 3000 de barbati a demonstrat ca barbatii si-au redus cu 88% sansa unui incident cardiovascular.