Acasă Stirile zilei Ce se intampla de fapt in partea INTUNECATA a INTERNETULUI? Vezi ce...

Ce se intampla de fapt in partea INTUNECATA a INTERNETULUI? Vezi ce sunt RETELELE SECRETE si SITE-urile ascunse!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cu toate ca internetul ti se pare un „gigant”, sigur nu stiai ca ai acces la doar 4% din capacitatea acestuia. Business Insider a analizat mai din aproape partea intunecata a internetului, ce sunt si ce fac retelele secrete si site-urile ascunse.

Mike Bergman, fondatorul site-ului BrightPlanet, spunea ca „navigarea pe Internet in ziua de azi poate fi asemanata cu intinderea unui navod de pescuit la suprafata oceanului. Desi s-ar putea sa prinda multe lucruri, bogatia de informatii ascunse in adancuri va fi ratata”. Motorul de cautare Google stocheaza informatii despre cateva trilioane de pagini web, iar o simpla apasare de buton ar putea intoarce informatii despre oricare dintre acestea, in mai putin de o secunda. Oricat de impresionante ar parea aceste cifre, specialistii afirma ca partea uimitoare a Internetului se afla ascunsa mai adanc si contine paginile care nu sunt indexate de motoarele de cautare clasice. New York Times afirma ca aceste pagini contin date importante si sensibile, cum sunt informatiile financiare, rapoartele medicale sau programele de zbor.

Business Insider aseamana Internetul cu un aisberg. Partea de suprafata, numita si Internetul vizibil, reprezinta in jur de 4% din volumul total de informatii. Aceasta zona este accesata de utilizatori obisnuiti in fiecare zi, prin motoare de cautare ca Google sau Yahoo si este supravegheata constant de autoritati. Partea de adancime, Internetul invizibil, ascuns, sau intunecat, este zona care nu e indexata de motoarele de cautare si este greu de urmarit si de analizat. Pentru ca nu exista date clare despre aceasta, estimarile referitoare la dimensiunile exacte variaza foarte mult. Conform unelor aprecieri, partea invizibila a Internetului ar reprezenta 96% din volumul total, ajungand pana la de 500 de ori volumul Internetului vizibil, dupa alte statistici.

– Cum se acceseaza Internetul ascuns?

Pentru a accesa Internetul intunecat trebuie sa folositi un software special, cum este TOR, The Onion Router. Accesarea obisnuita a Internetului se face cu ajutorul unui browser care intoarce rezultatele direct de la sursa. Astfel cautarile, informatiile descarcate, data si locul de unde au fost accesate pot fi urmarite usor. Softurile ca TOR impart si directioneaza traficul printr-o retea anonima mondiala, iar rezultatele nu sunt accesate de la o singura sursa, ci de la toate calculatoarele online care detin informatia cautata, fiind mult mai greu de urmarit si de detectat.

– Este ilegal?

Aceasta forma de navigare pe Internet este complet legala. Numarul utilizatorilor care vor ca activitatea lor sa ramana anonima a crescut, partea ascunsa a Internetului fiind folosita de jurnalisti, de persoanele care vor sa faca publice informatii secrete, cum sunt Edward Snowden sau Julian Asange si, evident, de autoritati.

– Internetul ascuns si activitatile ilegale!

Din cauza anonimitatii pe care o ofera softurile ca TOR, partea ascunsa a Internetului a inceput sa fie folosita pentru activitati ilegale, de genul traficului de droguri si de arme, a pornografiei infantile, sau chiar a asasinatelor la comanda. Silk Road, unul dintre cele mai populare site-uri din Internetul invizibil, a devenit cunoscut ca ebay-ul sau Amazonul drogurilor. Dezvoltat initial ca o platforma pentru vanzari si cumparari, anonimitatea oferita de programele necesare accesarii, dublata de faptul ca site-ul accepta plata in bitcoin, o moneda greu de urmarit, au transformat Silk Road intr-un magazin online pentru droguri ilegale.

Sursa: mediafax.ro