Acasă World Ce se intampla cu tine daca petreci mai mult timp pe Facebook!...

Ce se intampla cu tine daca petreci mai mult timp pe Facebook! Raspunsurile te vor pune pe ganduri!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Adultii tineri care petrec mai mult timp navigand pe site-urile de socializare sunt mai susceptibili de a lupta cu propria imagine. Conform unui nou studiu, acelasi lucru expune tinerii la riscul de a dezvolta o tulburare de alimentatie.

Social media contribuie in mod direct la aparitia acestor ingrijorari, dar este posibil sa nu fie singurul factor implicat, afirma cercetatorii. Autorii studiului sugereaza ca persoanele cu conditii preexistente pot apela la diverse site-uri de socializare pentru a se conecta cu alti internauti cu care sa impartaseasca propriile experiente.

Potrivit cercetatorilor, constatarile se aplica pentru toti adultii tineri, indiferent de sex, varsta, rasa sau venituri.

Oamenii de stiinta de la scoala de Medicina a Universitatii din Pittsburgh au cercetat comportamentul a 1.765 de tineri si adulti din SUA cu varste cuprinse intre 19 si 32 de ani, folosind chestionare cu privire la modul in care utilizeaza retelele de socializare. Studiul s-a axat pe 11 dintre cele mai populare platforme de social media contemporane: Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine si LinkedIn.

Rezultatele chestionarului au fost comparate apoi cu un alt chestionar, care a folosit instrumente de evaluare a riscurilor legate de obiceiurile alimentare si tulburarile de consum, inclusiv anorexie, bulimie si crestere necontrolata a apetitului alimentar.

Participantii care au raportat o utilizare mai intensa a site-urilor de socializare pe parcursul unei zile au fost de 2,2 ori mai preocupati de imaginea propriului trup si de alimentatie decat cei care au fost mai putin online. Iar respondentii care au verificat conturile lor din social media mai frecvent pe parcursul unei saptamani au avut preocuparile de mai sus de 2,6 ori mai mari.

„Este cunoscut faptul ca expunerea la formele traditionale de media, cum ar fi televiziunea si revistele de moda, este asociata cu dezvoltarea tulburarilor de alimentatie si cu o preocupare fata de imaginea trupeasca din cauza reprezentarii pozitive a modelelor si celebritatilor slabe”, a declarat cercetatorul principal Jaime E. Sidani, director adjunct al Centrului pentru Cercetare in domeniul Media, Tehnologie si Sanatate din cadrul Universitatii Pittsburg.

Potrivit lui Sidani, mediile sociale combina multe dintre aspectele vizuale ale mass-media traditionale cu posibilitatea oferita utilizatorilor de a interactiona si de a propaga stereotipurile care pot duce la tulburari de alimentatie.

„Adultii tineri care folosesc mai mult site-urile de socializare sunt expusi la mai multe imagini si mesaje care sa incurajeze dezvoltarea unei alimentatii dezordonate. Pe de alta parte, cei care au probleme de alimentatie si cu imaginea propriului trup ar putea fi interesati sa utilizeze mediile sociale pentru a intra in contact cu grupuri de oameni care au aceleasi preocupari”, a declarat profesor doctor Brian A. Primrack, asistent si vice-director pentru sanatate si societate in scoala de stiinte Medicale de la Universitatea Pittsburg.

Relativ recent, mai multe firme de social media au luat pozitie impotriva continutului care au considerat ca ar putea contribui la tulburarile de alimentatie. Spre exemplu, Instagram a interzis hashtag-urile precum „thinspiration” si „thinspo” (in limba engleza, „thin” inseamna „slab”).

Cercetatorii spun ca sunt necesare mai multe studii pentru a intelege complet problema, scrie yogaesoteric.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos