Ministerul Apararii a luat decizia de a-i ierta de la plata pe cei care au interpretat gresit legea recrutarii si nu s-au prezentat in termen pentru a fi luati in evidenta. Chiar daca nu mai trebuie sa satisfaca stagiul militar, toti ar fi trebuit sa treaca pe la centrele de recrutare teritoriale pentru luarea in evidenta, conform legislatie. Lucru care nu s-a intamplat pentru ca nu a stiut nimeni, nimic. Conform aceleiasi legi, cei care nu se prezinta la centrele de incorporare risca amenzi de pana la 300 de lei.

Conform datelor oficiale, din 2007 pana acum au implinit varsat de 18 ani aproxiamtiv 1.272.000 de barbati. Ministerul Apararii a transmis ca datele sunt corecte si ca se vor lua masuri de modificare a legislatiei pentru ca recrutii care au gresit sa poata fi iertati de amenda.

In urma articolului “Peste un milion de romani risca amenzi de 300 de lei fiecare, din cauza recrutarii”, publicat de ziarul Libertatea, Ministerul Apararii a luat decizia de a-i ierta de la plata pe cei care au interpretat gresit legea recrutarii.

Conform datelor oficiale, din 2007 pana acum au implinit varsat de 18 ani aproxiamtiv 1.272.000 de barbati. Chiar daca nu mai trebuie sa satisfaca stagiul militar, toti ar fi trebuit sa treaca pe la centrele de recrutare teritoriale pentru luarea in evidenta, conform legislatie. Lucru care nu s-a intamplat pentru ca nu a stiut nimeni, nimic. Conform aceleiasi legi, cei care nu se prezinta la centrele de incorporare risca amenzi de pana la 300 de lei.

In urma articolului, Ministerul Apararii a transmis ca datele sunt corecte si ca se vor lua masuri de modificare a legislatiei pentru ca recrutii care au gresit sa poata fi iertati de amenda.

„Din datele statistice pe care le detinem rezulta faptul ca, inca de la intrarea in vigoare a Legii nr. 395/2005 si pana in prezent, destul de putini cetateni si-au indeplinit obligatia prevazuta la art. 4 din aceasta, respectiv de a se prezenta la centrele militare, imediat dupa implinirea varstei de 18 ani. Avand in vedere faptul ca scopul pentru care legiuitorul a prevazut aceasta activitate, respectiv luarea in evidenta militara a cetatenilor care au implinit varsta de 18 ani, este atins prin alte mecanisme, care asigura furnizarea pe cale institutionala a datelor necesare centrelor militare (exista protocoale privind schimbul de date intre structurile specializate ale M.Ap.N. si cele cu atributii privind evidenta populatiei), Ministerul Apararii Nationale intentioneaza ca la prima oportunitate de modificare a cadrului normativ care reglementeaza evidenta cetatenilor cu obligatii militare sa propuna eliminarea obligativitatii prezentarii cetatenilor la centrul militar in diferite situatii, inclusiv in cea prevazuta la art. 4 din Legea nr. 395/2005”, spune comunicatul MApN trimis.

sursa: libertatea.ro