Invata primele 2-3 gesturi simple inainte sa chemi salvarea, sau inainte sa pornesti voiniceste (deseori chiar cu tine la volan!) catre urgenta spitalului. O data, ca nici acolo n-o sa-ti faca altceva (ca prima masura) decat ce-ti poti faci tu singur de la inceput, in loc sa te panichezi.

A doua, ca se poate genera un cerc vicios din pricina stresului, a spaimei, a halatelor albe din jur, astfel incat – ajuns la spital – sa creasca tensiunea si mai si, exclusiv pe baza de stres acut.

Tot gresit e si sa stai cu tensiunea mare (in loc sa faci si tu ceva), pana vine ambulanta. Pierzi timp.

Alt argument ca sa nu incepi cu salvarea: la spial sunt urgente mai mari decat a ta, vei astepta pe coridor pe un scaun, iar de furia asteptarii iti va fi, poate si mai rau etc.

Asadar, ce faci cand creste tensiunea: Te asezi calm in fotoliu si inghiti un Furosemid+ ½ Xanax de 0,5 mg (de exemplu). Dar daca ai alt calmant decat Xanaxul prin casa, e ok. Apoi asezi sub limba fie un Captopril de 50 mg, fie o Nifedipina si lasi tableta sa se dizolve acolo, sub limba. Sa le ai pregatite, pentru astfel de situatii.

Tableta se va absorbi rapid in sange (asezata asa), mai rapid decat daca o inghiti si o treci prin stomac. Pastila de sub limba se va face tot mai mica, pe masura ce se dizolva. Nu o scuipi, desigur, stai sa se dizolve total.

Bei apoi un ceai calmant, caldut. Recomandat: de tei. Masori tensiunea abia dupa o jumatate de ora de la declansarea acestor manevre. Nu disperat, anxios, din minut in minut, ca la monitorizarea din Terapie Intensiva, in timpul unei operatii pe cord deschis, scrie bzi.

Nu-i drama! Fii calm. Te vei descurca mai bine si mai eficient singur, decat cu salvarea, in acest caz punctual. Numai cand vei auzi cum suna sirena, si vei vedea cum fug doi cu targa spre usa ta, vecinii toti iesiti din case curiosi ce-ai patit, si-ti va pocni tensiometrul. De stres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.