Cap Limpede

Sanatate

Ce RISTI daca dormi intr-o camera cu prea multa LUMINA!

Cercetatorii britanici au descoperit ca persoanele care dorm intr-o camera cu prea multa lumina, prezinta un risc sporit de obezitate, informeaza bbc.co.uk.

Studiul, publicat in American Journal of Epidemiology, a fost realizat pe un esantion de 113.000 de femei. Acestea au fost invitate sa precizeze intensitatea luminoasa din dormitoarele lor pe timpul noptii, in functie de urmatoarele situatii: „lumina suficienta pentru lectura”, „lumina suficienta pentru a vedea intreaga camera, dar insuficienta pentru lectura”, „lumina suficienta pentru a putea sa iti vezi propriile maini, dar fara sa vezi obiectele din camera” si „lumina insuficienta pentru a-ti vedea propriile maini/ portul unei masti de noapte”.

Raspunsurile lor au fost comparate cu mai multi indicatori ai obezitatii. Indicele de masa corporala (IMC), raportul talie-coapse si circumferinta taliei au indicat valori mai mari la femeile care dorm in camere cu intensitate luminoasa ridicata.

O posibila explicatie a acestui fenomen se refera la faptul ca lumina ar putea sa intrerupa ceasul biologic, un mecanism mostenit din timpuri stravechi, cand oamenii erau activi in timpul zilei si se odihneau pe timpul noptii.

Lumina influenteaza starea de dispozitie, puterea fizica si chiar felul in care corpul uman proceseaza alimentele in cadrul unui ciclu de 24 de ore.

Oamenii de stiinta au demonstrat deja ca lumina artificiala intrerupe ceasul biologic prin amanarea sintezei melatoninei, o substanta cunoscuta si sub denumirea de „hormon al somnului”.

Felinarele stradale, ceasurile electronice cu alarma si luminile de veghe, dar si diverse echipamente electronice, precum televizoare, reprezinta surse luminoase suficient de puternice pentru a lumina o incapere.

Sursa: mediafax.ro

 

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-63291").on("click", function(){ $(".com-click-id-63291").show(); $(".disqus-thread-63291").show(); $(".com-but-63291").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});