Acasă Cultura Calendar Ortodox Ce inteles are pictura profetica a parintelui Arsenie Boca zugravita pe peretele...

Ce inteles are pictura profetica a parintelui Arsenie Boca zugravita pe peretele bisericii din Draganescu!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pictura profetica a parintelui Arsenie Boca zugravita pe peretele Bisericii „Sfantul Nicolae” din localitatea Draganescu din judetul Giurgiu poate fi tradusa in mai multe feluri cum ar fi un curcubeu rasfrant in fresce, lumina izvorata din reflexia Invierii Mantuitorului si Raiul coborat in penel.

Aflata la mai putin de 20 km de Capitala, comuna Draganescu a devenit loc de pelerinaj pentru toti cei care doresc sa cunoasca mai profund viata si opera parintelui Arsenie Boca, ”Sfantul Ardealului” asa cum este numit de multi credinciosi.

Arsenie Boca a ajuns in localitatea Draganescu dupa ce a fost alungat de la Prislop. Stareta de acolo, maica Zamfira, era sora preotesei Ligia, sotia preotului Savian de la Draganescu si prin intermediul lor a reusit parintele sa poposeasca pe meleaguri giurgiuvene. A sosit in sat ca pictor trimis de Patriarhie, dar nu avea voie sa slujeasca.

Cat timp a ramas la Draganescu, Arsenie Boca a locuit in casa parohiala impreuna cu familia preotului. Desi nu slujea, oamenii care il stiau de la Sambata si il cautau si aici pentru a-i cere sfatul.

Bisericuta in care Arsenie Boca a pictat se afla in apropierea raului Arges, intr-o micuta localitate situata in apropierea orasului Mihailesti. Ocrotitorul bisericii este Sfantul Nicolae, chiar pe fatada superioara a bisericii fiind o icoana a Sfantului ierarh Nicolae, donata de Marcel Mihaiescu.

„Bisericuta este construita din caramida sprijinita pe sase coloane de piatra. Peste pridvor au fost construite doua turle mici, iar turla cea mare este asezata peste naos. Clopotnita varuita in alb se afla in curtea bisericii in care se mai afla o toaca de lemn si o troita”, a declarat consilierul administrativ din cadrul Episcopiei Giurgiului, preotul Nicusor Puflea.

Pe crucea din curte stau marturie urmatoarele cuvinte: „Aceasta Sfanta Cruce s-a ridicat intru vesnica pomenire Preacucernicului Preot Savian Bunescu, adormit in anul 2005, paroh al sfintei biserici, 62 de ani, si a Preacuviosului Parinte Arsenie Boca adormit in Domnul la 1989, cel ce a realizat pictura sfintei biserici, intre anii 1968-1988. Vesnica lor pomenire”.

Din pisania bisericii retinem ca aceasta a fost zidita din temelie in anul 1870 de catre Petru Danescu si Ion Dumitrescu, biserica veche de lemn fiind luata de apele Argesului, cu cimitir cu tot, la o revarsare din anul 1866, cand a fost construit si podul peste noul curs al raului.

Biserica a fost restaurata din temelie prin grija preotului paroh Savian Bunescu, care a pastorit biserica din anul 1937. Mobilierul, catapeteasma, stranele si usa sunt sculptate in stejar de catre sculptorul in lemn Ion D. Carcei din Grumazesti, judetul Neamt.

Din istoria locului bisericii in care a pictat Arsenie Boca mai aflam ca numele comunei vine de la un boier, Fotache Stirbei Draganescu, fiul vornicului Badea Stirbei si pamantul pe care se afla construita biserica apartinea mosiei Prisicenii de Jos, numita si Draganescu de la proprietarul care o cumparase la mezat cu 2.500 de taleri.

Biserica a fost sfintita pe 2 octombrie 1983 de catre Prea Sfintitul Episcop vicar Roman Ialomiteanul.

Parintele Arsenie Boca a stat la Draganescu timp de 20 de ani si in anul 1968 a inceput pictarea bisericii parohiale, iar lucrul la aceasta a durat mai bine de 15 ani. Cum parintele nu avea voie sa slujeasca, alti preoti care au vizitat de-a lungul timpului biserica au spus ca, de fapt, Arsenie Boca ar fi zugravit aici predicile pe care le-a sustinut la Sambata de Sus.

Frescele parintelui Arsenie Boca sunt diafane, pictura de la Draganescu fiind insotita de unele metafore, texte care fac referire la slabiciunile si pacatele oamenilor, aforisme, citate din Sfanta Scriptura, alteori chiar invataturi ale parintelui sau scene biblice: Invierea, infatisarea iadului, Ceata celor Drepti. Despre unele picturi de aici se spune ca ar avea un continut vizionar, profetic, stiut fiind faptul ca parintele era ”vazator cu duhul”, anume cele care reprezinta doua cladiri inalte in flacari (trimitere la atentatele asupra turnurilor-gemene) sau cele in care apar obiecte precum telefonul mobil, naveta spatiala, antenele de satelit, lucruri neobisnuite in acea perioada.

O pictura aparte, cu rezonanta chiar in zilele noastre, este cea reprodusa dupa pilda celor chemati la cina din Sfanta Evanghelie. Sfantul Arhanghel Mihail il roaga pe ”omul modern” sa ”vina la cina”, adica sa renunte la pacate, la placeri trecatoare si desfatari lumesti si sa se apropie de singurele lucruri nepieritoare, de Biserica si de Dumnezeu. Omul, reprezentat de un barbat care sta asezat pe un fotoliu, tinand un telefon in mana si avand in spatele sau o femeie, ignora insa rugamintea Arhanghelului spunand, dupa cum este scris pe pictura: ”M-am insurat, mi-am rotunjit tarina, mi-am cumparat 5 milioane de cai putere, caut locuinta pe alta planeta… asa ca rogu-Te sa ma ierti, nu pot veni… Nu mai avem aceasta preocupare…”.

De asemenea, o compozitie interesanta este cea din absida altarului. Aceasta prezinta momente din viata si patimirile Cuviosului Stefan cel Nou, cel care a primit mucenicia intr-o zi de 28 noiembrie, data la care este si praznuit, parintele Arsenie Boca trecand la Domnul pe data de 28 noiembrie 1989, la manastirea Sinaia, la niciun an de la finalizarea picturii bisericii de la Draganescu, fiind inmormantat, asa cum si-a dorit, in cimitirul Manastirii Prislop, pe 4 decembrie.

In frescele de la Draganescu surprinde lumina din picturi si chiar parintele Savian de aici le spunea enoriasilor: „Priviti peretii bisericii si vedeti Scriptura!” Se spune ca, de fapt, Parintele Arsenie Boca a scris, pictand, toate momentele importante din viata Mantuitorului, fiecare registru iconografic avand ca explicatie unul sau mai multe versete din Scriptura.

El reuseste sa transpuna in pictura Invierea Mantuitorului din mormant. In frescele de la Draganescu, Arsenie Boca ii infatiseaza pe Adam si Eva, arata Izgonirea, Cina cea de Taina, Buna Vestire, tot Noul si Vechiul Testament in imagini, pe sfintii Apostoli Petru si Pavel tinand in maini Manastirea Voronet, dar zugraveste si bisericile Sf. Sofia din Constantinopol si Sf. Petru din Roma sub acelasi arc de lumina ca un apel profetic la unitatea de credinta si ca un mesaj ca in afara Bisericii nu exista mantuire. Dar, incununarea invataturilor lui Arsenie Boca este iertarea. In Cararea Imparatiei el spune: „Daca tu nu ierti, nici Dumnezeu nu te iarta. Si trebuie sa iertam la nesfarsit pe toti, din toata inima”.

Sursa: agerpres.ro

Citeste caplimpede