Acasă Sanatate Ce fac oamenii in somn? De ce sufera romanii de probleme cu...

Ce fac oamenii in somn? De ce sufera romanii de probleme cu somnul?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Potrivit unui studiu, peste un sfert dintre romani sufera de probleme cu somnul, tara noastra situandu-se pe o pozitie mai buna decat Anglia, potrivit rtv.net.

Tehnologia face parte din viata noastra de zi cu zi, ajungand sa ne influenteze si in somn. Astfel, din ce in ce mai multi oameni au ajuns sa trimita mesaje sau sa vorbeasca la telefon in timpul somnului, conform doctorului Kirstie Anderson, director al Departamentului de Neurologie a Somnului din Newcastle.

SINDROMUL MANCATULUI NOCTURN. Rafturile goale de mancare sau bucatariile murdare gasite dimineata sunt semnul unei alte probleme a somnului. Astfel exista oameni care mananca in somn fara sa isi dea seama. Aceste tulburari duc la privarea de somn si la o ingrasare fara motiv, lucruri ce pot avea efecte mai grave pe termen lung. Motivele pentru aceste actiuni au legatura cu lucrurile pe care le fac oamenii inainte sa doarma, ele pot aparea daca oamenii se pun la somn fara sa manance sau daca tin regim in timpul zilei: „Este un tip de amnezie,” a declarat profesorul Jim Horne, membru al Centrului de Cercetari asupra Somnului de la Universitatea Loughborough, din Anglia.

SEXSOMNIA este o alta afectiune, atunci cand oamenii fac sex in timpul somnului fara sa isi dea seama de acest lucru. Din ce in ce mai multe cazuri au fost raportate in ultima vreme. Cu toate ca nu s-au facut cercetari amanuntite, potrivit specialistiilor stresul sau consumul de alcool si droguri cresc posibilitatea de a face sex atunci cand dorm. Acestea pot avea efecte grave, existand cazuri de sarcine nedorite.

„Se intampla instinctiv, oamenii nu sunt constienti in acel moment. Cand esti intr-un somn adanc, deciziile morale si rationale nu exista. Ma surprinde faptul ca oamenii traiesc cu aceste probleme ale somnului ani de zile inainte sa le realizeze,” a declarat acelasi doctor.

Un alt caz serios este acela al persoanelor care se opresc din respiratie in timp ce dorm. Astfel oamenii se pot trezi fara aer. De obicei, respiratia este un lucru instinctiv, dar in anumite cazuri, la oamenii care sunt obezi sau care sforaie, apare SAS (Sindromul de Apenee in somn). Aceste pauze in respiratie au durate de cateva secunde, uneori chiar de un minut si pot avea loc de peste 50 de ori pe ora.

Sindromul capului care bubuie este poate cel mai ciudat sindrom din toate. Exista cazuri in care oamenii se trezesc dupa ce au auzit un sunet puternic ca o explozie sau un tunet. De cele mai multe ori oamenii sar din pat si se uita pe geam pentru a vedea ce s-a intamplat. Cu toate acestea, sunetul este doar in capul lor. Doctorul Anderson spune ca aceste cazuri sunt rare dar ele exista. Tot ea explica ca sunt echivalentul auditiv al senzatiei de cadere in gol din timpul viselor. Persoanele care sunt foarte afectate pot urma un tratament medical la recomandarea doctorului.

Chiar daca nimeni nu a murit din cauza lipsei de somn, aceste probleme pot cauza neplaceri in viata de zi cu zi. Potrivit BBC, sunt de patru ori sanse mai mari ca cei care nu dorm sa aiba probleme cu partenerii de viata sau sa se simta lipsiti de energie. De asemenea pravarea de somn poate duce la lipsa concentrarii si la o stare generala proasta. Potrivit oamenilor de stiinta omul are nevoie de cel putin 5 ore de somn ca sa functioneze normal. Toti ei recomanda ca somnul sa nu depaseasca 11 ore.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos