Procurorii DNA au dispus extinderea urmaririi penale fata de deputatul Nicolae Paun, care detine si calitatea de presedinte al Asociatiei Partida Romilor ”Pro Europa”, pentru alte doua infractiuni, printre care si evaziune fiscala.

Paun este cercetat pentru evaziune fiscala in forma continuata si folosirea, cu rea-credinta, a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect, de asemenea in forma continuata, dupa cum se arata intr-un comunicat al DNA.

Procurorii au extins urmarirea penala si fata de societatea comerciala Niky Scorpion Alcom SRL, controlata de deputat, pentru evaziune fiscala si spalare a banilor, ambele infractiuni savarsite in forma continuata.

„in perioada 2004 — 2014, suspectul Paun Nicolae, prin intermediul SC Niky Scorpion Alcom SRL si in dauna intereselor acestei firme, a efectuat o serie de tranzactii imobiliare constand in cumpararea si vanzarea succesiva a doua terenuri (unul situat in Bucuresti, iar celalalt in judetul Ilfov), fara a avea o justificare economica (nerentabile si cu implicatii asupra creantelor datorate bugetului de stat). in final, aceste terenuri au fost achizitionate de suspect la preturi mai mari decat preturile la care fusesera vandute anterior: terenul din Bucuresti la un pret 10 ori mai mare decat pretul de vanzare, iar terenul din judetul Ilfov la un pret de peste aproape trei ori mai mare”, se arata in comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, prin plata unor preturi nereale supraevaluate pentru achizitia de terenuri, au fost majorate cheltuielile societatii Niky Scorpion Alcom cu scopul diminuarii masei impozabile si implicit a impozitelor datorate bugetului de stat.

„Ca urmare a acestor operatiuni, creditul societatii SC Niky Scorpion Alcom SRL a fost diminuat cu suma totala de 3.220.000 lei”, se precizeaza in comunicat.

Procurorii au beneficiat in instrumentarea dosarului de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, Oficiului de Lupta Antifrauda si Directiei Generale Antifrauda Fiscala.

Nicolae Paun, presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, era deja cercetat pentru mai multe infractiuni: folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene; deturnare de fonduri, spalare a banilor; efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumparare de influenta si influentare a declaratiilor, toate savarsite in forma continuata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.