Acasă Politic CCR a inceput dezbaterea cererii de suspendare a presedintelui Basescu

CCR a inceput dezbaterea cererii de suspendare a presedintelui Basescu

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

UPDATE 9.00 – Curtea Constitutionala a inceput dezbaterea cererii de suspendare. Avizul CCR este doar consultativ si trebuie dat pana la ora 12.00.

Curtea Constitutionala se intruneste in aceasta dimineata pentru a se pronunta asupra cererii USL de suspendare din functie a presedintelui. Apoi, solicitarea va fi dezbatuta in sedinta comuna a celor doua camere ale Parlamentului, programata sa inceapa la ora 17.00.

Suspendarea presedintelui este mai usoara avand in vedere ca deja a fost publicata in Monitorul Oficial Legea Referendumului. Documentul stabileste ca seful statului poate fi demis cu voturile a jumatate plus unu a celor care se prezinta la urne.

Pana la suspendarea presedintelui, mai sunt cativa pasi de trecut. Primul este avizul Curtii Constitutionale din aceasta dimineata. Numai ca acesta, desi obligatoriu, are rol consultativ. Astfel ca Parlamentul poate vota suspendarea, chiar si in lipsa avizului.

Prevederile Constitutiei privind suspendarea presedintelui:

Presedintele tarii poate fi suspendat din functie daca savarseste fapte grave, prin care incalca prevederile Constitutiei. Cererea de suspendare poate fi adoptata de Parlament cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor. Votul este secret, prin bile. Constitutia prevede ca in cazul in care propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile trebuie organizat un referendum pentru demiterea presedintelui.

Cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin „DA” sau „NU” la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: „Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?”

Potrivit Constitutiei, pe perioada in care functia de presedinte este vacanta, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.

In acest caz, Crin Antonescu va asigura interimatul la conducerea tarii. Atributiile lui vor fi insa ceva mai reduse decat cele ale presedintelui in exercitiu. El nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii si nu poate dizolva Parlamentul. In rest, toate prerogativele vor fi in mana presedintelui interimar.

Acesta poate face numiri in functii publice sau poate acorda gratieri individuale. Tot presedintele este cel care ii numeste pe magistrati si prezideaza lucrarile Consiliului Superior al Magistraturii la care participa. In plus, are atributii si in domeniul politicii externe: incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului.

Constitutia mai prevede ca in termen de trei luni de la data la care a intervenit vacanta functiei de presedinte al Romaniei, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou presedinte.