Acasă Special Investigatii Cati bani se fac, de fapt, in Romania? Fiul presedintelui SUA a...

Cati bani se fac, de fapt, in Romania? Fiul presedintelui SUA a fost plătit să intervină pentru a-l salva pe afaceristul Puiu Popoviciu de DNA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Hunter Biden, fiul presedintelui SUA, a facut numeroase interventii in 2016 pentru a-l scapa pe afaceristul Puiu Popoviciu de dosarul de coruptie instrumentat de DNA. Daily Mail a publicat o serie de emailuri care arata cum Hunter Biden se folosea de contactele tatalui sau, pe atunci vicepresedinte al SUA.

Popoviciu l-a angajat pe Hunter la inceputul acelui an ca parte a unei campanii de influenta pentru a convinge procurorii anticoruptie sa incheie un acord sau sa renunte la caz, scrie Daily Mail care precizeaza ca e-mailurile din laptopul pierdut al lui Hunter Biden dezvaluie modul in care acesta si colegii sai vor sa se foloseasca de legaturile la cel mai inalt nivel si au planificat o campanie de propaganda in favoarea lui Popoviciu.

Popoviciu a fost mentionat pentru prima data in e-mailurile lui Hunter in septembrie 2015, cand acesta lucra la firma Boies Schiller Flexner. A aparut mentionat apoi in 2016, cand era la un pas de condamnare si cand americanii ar fi cautat sa obtina sprijin de la ambasadorul Hans Klemm pentru o intalnire cu procurorii romani.

Potrivit Daily Mail, intre Hans Klem si unul dintre avocatii lui Popoviciu a avut loc cel putin o intalnire la care a participat si Hunter Biden. O sursa din echipa juridica a lui Popoviciu a declarat pentru Daily Mail ca „in niciun moment nu am cerut ambasadorului SUA (sau oricui altcineva de la ambasada) sa faca vreo declaratie despre caz sau sa intervina in vreun fel”.

Avocatul a declarat ca echipa americana le-a explicat reprezentantilor straini ai lui Popoviciu „realitatea ca Ambasada SUA si Ambasadorul SUA nu vor interveni in fata Guvernului Romaniei cu privire la urmarirea penala anticoruptie”.

„Echipa juridica a fost intotdeauna atenta la limitarea oricarei „cereri” adresate ambasadei SUA pentru a face o introducere oficialilor guvernamentali romani relevanti sau pentru a oferi sfaturi cu privire la legislatia sau protocolul roman”, a spus avocatul.

Nimic insa din acest plan nu s-a concretizat.

„Toate ideile discutate in acest e-mail, inclusiv pregatirea unui plan de presa, nu au fost niciodata puse in aplicare sau executate. Erau discutate ca parte a unei strategii potentiale, care depindea in totalitate de programarea unei intalniri cu guvernul roman asupra cazului. Dar acea intalnire nu a fost niciodata programata si nu s-a intamplat niciodata, deoarece guvernul roman a refuzat”, a declarat un membru al echipei juridice a lui Popoviciu pentru publicatia britanica.

Popoviciu a fost condamnat, pe 2 august 2017, de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 7 ani inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita, in dosarul „Baneasa”. In momentul in care justitia din Romania a dat sentinta, Puiu Popoviciu era in Marea Britanie si s-a predat, insotit de avocat, ofiterilor de la London Metropolitan Police. Ulterior, el a fost eliberat pe o cautiune de 200.000 de euro. Procedura de extradare este in curs.