Active Watch si Centrul pentru Jurnalism Independent califica drept ”o executie politica” ceea ce s-a intamplat la Teatrul Excelsior. ”Cerem Primariei Capitalei demiterea urgenta a conducerii Teatrului Excelsior si transmiterea unui mesaj fara echivoc ca institutiile subordonate trebuie sa functioneze in interesul cetatenilor, libere de influente politice sau de alta natura care le afecteaza activitatea si indeplinirea misiunii legale”, sustin cele doua ONG-uri.

Jurnalistul Catalin Tolontan publica un editorial dur despre cel mai recent scandal iscat in subordinea Gabrielei Firea.

„Aseara, la Teatrul Excelsior, de pe Strada Academiei, urma sa aiba loc un eveniment al publicatiei ”Decat o revista” (DoR).

Evenimentul a fost anulat pentru ca sefii teatrului au cerut ziaristilor sa elimine din filmul de prezentare a publicatiei imaginile cu demonstratiile recente din Bucuresti si din tara.

”E de datoria noastra, ca institutie de cultura publica, sa ramanem neutri fata de sfera politicului, sa nu aderam la niciun fel de manifestare cu caracter politic in sfera publica. Or, o mica parte din evenimentul vostru, cu sau fara voie, frizeaza sfera politica fata de care noi trebuie sa ne pastram echidistanti”, motiveaza administratia teatrului aflat in subordinea Gabrielei Firea.

Revista nu e de acord cu ceea ce considera ”un act de cenzura”.

Evenimentul se anuleaza.

Momentul este unul extrem de semnificativ.

si nu doar pentru ca Teatrul Excelsior este inconsecvent in actiuni.

Asa cum consemneaza pagina de media, in 2016 la Excelsior s-au organizat evenimente pur politice (1) lansarea listei PSD pentru alegerile parlamentare si (2) depunerea juramantului consilierilor generali ai Capitalei.

si nu sunt singurele exemple la nivelul Capitalei.

Daca am accepta explicatia teatrului, (3) nici pe Stadionul National, un spatiu al sportului prin definitie, aflat de asemenea in administrarea Primariei, nu se putea organiza in septembrie 2014 lansarea candidaturii lui Victor Ponta in cursa prezidentiala.

Dincolo de aceste exemple concrete, vorbesc principiile grav incalcate.

in primul rand, Primaria nu detine imobile, fie ele teatre, stadioane sau spitale. Ea doar le are in grija!

Ceea ce e o diferenta enorma. Nu Primaria e proprietara, ci municipiul Bucuresti. Cetatenii mai direct spus.

Acest lucru pare o nuanta, dar nu e. Dovada ca daca vrea sa vanda un imobil, administratia Primariei nu o poate face, asa cum face orice roman cu bunul sau privat. Primaria intra in proceduri complicate, in care cetatenii, prin reprezentanti, sunt parte a deciziei de vanzare.

Pe scurt: ”Excelsior” e un bun public cultural, al Bucurestiului, nu al lui Gabi Firea!

in al doilea rand, cata vreme mesajele nu sunt extremiste sau discriminatorii, continutul a ceea ce se petrece intr-un spatiu cultural nu e treaba administratiei.

Articolul 30 din Constitutia Romaniei:

”1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile”.

Juridic vorbind, inviolabilitatea desemneaza una dintre cele mai puternice forme de exprimare a libertatii. Ce e inviolabil nu doar ca se respecta, dar nici nu se chestioneaza!

Cu alte cuvinte.

Asa cum nu explici de ce nimeni nu-ti poate intra in casa fara consimtamant, la fel nu esti obligat sa demonstrezi de ce opinia ta, judecatile de valoare si exprimarea sunt libere.

Dreptul la libera exprimare nu apara doar punctele de vedere comode sau general acceptate, ci toate exprimarile, indiferent cat de impopulare sau de nerezonabile sunt!

Si daca nu apareau cu #rezist, imagini de la o demonstratie pasnica, ci cu un film provocator pe scena, cei de la ”Decat o Revista” aveau dreptul sa le expuna public.

Indragostita de propria imagine, folosind atat solidele rute de PR ale lui Sorin Oprescu, cat si un alt aparat nou-nout de propaganda, Gabriela Firea isi tradeaza instinctele nedemocratice prin episodul ”Excelsior”.

si, ce ironie!, Teatrul Excelsior este o institutie pentru copii si tineret, primii care s-ar cuveni sa-si asume libertatea de exprimare.

Grav nu e doar ca primarul Firea o face, ci ca nu realizeaza ce face.

Sa consideri ceva ce-ti displace intr-un spectacol cultural drept ”adeziune politica”, aşa, ca si cum ”adeziunea politica” ar fi o amenintare la adresa libertatii, si sa o cenzurezi pe banii cetatenilor, e o developare a caracterului iliberal al regimului PSD care conduce Bucurestiul.

Inca o data.

Nu sunt relevante bunul gust, optiunea politica sau daca filmul este ofensator sau nu.

Pentru unii mitingurile au fost ofensatoare, pentrul altii, nu. Nu conteaza!

si nu DoR a incalcat contractul cu Teatrul Excelsior, ci administratia Gabrielei Firea incalca legea si contractul cu cetatenii.

Primarul iese din intelegerea cu bucurestenii carora le gestioneaza bunurile atunci cand foloseste acest patrimoniu ca sa incalce drepturile altor cetateni!

Suntem diferiti si gandim diferit.

Ceea ce pentru unii e sublim pentru altii e nebunie curata.

Dar asta ne face puternici.

Dupa expresia lui Wendy Kaminer, avocata si scriitoare americana, una dintre vocile esentiale ale apararii libertatilor civile: ”Daca, intr-o societate, dreptul la libera exprimare ar proteja doar opiniile rationale, atunci s-ar asterne o liniste deplina in acea tara”, arata Tolontan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.