Acasă Stirile zilei Cat adevar si cata fantezie se afla in legendele legate de eclipsa...

Cat adevar si cata fantezie se afla in legendele legate de eclipsa de soare?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Eclipsa de Soare: De la varcolaci si draci care fura Soarele la un fenomen care pedepseste pacatele
Spectacolul oferit de o eclipsa este unul impresionant pentru toate culturile lumii, care au propriile lor mitologii, acestea variind de la cele privind varcolacii si draci care fura Soarele la cele potrivit carora acest fenomen pedepseste oamenii pentru pacatele lor.
Doctorul in astronomie Magda Stavinschi, cercetatoare la Institutul Astronomic al Academiei Romane, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca miturile legate de eclipsele de Soare „sunt clasice si au venit din necunoastere”.

„Omul nu stia ce se intampla. Exista nu doar legende, unii stiind ca va avea loc o eclipsa – se pare ca chiar Magellan (exploratorul portughez Fernando Magellan, n.r.) a fost salvat pentru ca ii impresiona pe bastinasi: «Uite, domnule, o sa se intunece cerul». Si chiar s-a intunecat. Evident spectacolul pe care il ofera o eclipsa totala, faptul ca doua-trei-sase-opt minute se intuneca cerul, se racoreste (afara, n.r.), sigur ca impresia este extraordinar de mare. Dar superstitiile erau valabile in urma cu sute de ani, cand oamenii nu stiau ce se intampla pe cer”, spune Magda Stavinschi.

Totusi, aceasta precizeaza ca, desi la ora actuala informatia circula, chiar si cea stiintifica, exista persoane care inca se sperie de astfel de fenomene astronomice.

„Chiar si in 1999 (11 august 1999, cand in Romania a fost vizibila o eclipsa totala de Soare, n.r.) am auzit inca de oameni care si-au tras perdelele la fereastra, copii care s-au ascuns sub masa”, spune Magda Stavinschi.

Ea a facut trimitere si la „varcolaci”, asociati cu eclipsele. Oamenii „au vazut ca discul Soarelui este la un moment dat intunecat. Si atunci s-a spus ca l-a muscat cineva. Cine? Varcolacii, desi nici nu stim bine ce sunt aia”, spune Stavinschi.
Cercetatoarea precizeaza insa ca acestea sunt legende si mituri care raman deocamdata la nivelul povestilor populare si nu au nicio influenta asupra omului.

„Sigur ca si eruptiile de Soare, care acum sunt mai bine cunoscute, pe unii ii sperie. Mai degraba ele au efecte asupra telecomunicatiilor, asupra retelelor electrice, mai putin asupra omului. Evident, omul stie ca nu trebuie sa faca plaja cand Soarele este chiar sus pe cer. Adica deja exista o educatie, sper ca este receptionata de cei mai multi, asupra protectiei la radiatia solara. Dar nu e cazul la eclipsa”, a mai spus Magda Stavinschi.

La randul sau, antropologul Vintila Mihailescu a vorbit, pentru MEDIAFAX, despre mitologiile legate de Soare in culturile lumii.

„Absolut toate culturile lumii au mitologiile lor legate de Soare – si, implicit, de eclipsele de Soare. In Romania, ele se cheama «intunecimi de Soare». Explicatiile folclorice cele mai numeroase sunt legate de varcolaci sau pricolici, natura acestora fiind insa foarte diferita de la o zona etnografica la alta. Uneori este vorba de draci care fura Soarele. Soarele «scapa» insa de fiecare data, fie cu ajutorul lui Dumnezeu, fie deoarece leul pe care calareste ii rapune intr-un final. O alta categorie de explicatii spune ca eclipsele s-ar datora faptului ca Luna, imposibila sa mireasa, se apropie prea mult de Soare si atunci Dumnezeu ii acopera acestuia fata, ca sa nu o vada. In sfarsit, o alta categorie este eminamente morala: eclipsele s-ar datora faptului ca, scarbit de pacatele oamenilor, Soarele isi intoarce fata de la ei sau ca Dumnezeu avertizeaza oamenii de pacatele lor”, spune Vintila Mihailescu.

 
In acest sens, antropologul a dat si un exemplu: „Doamne, nu-l lua,/ Nu ni-l astupa,/ Varcolacii du-i/ Sa mearga-n urgii/ Pe un alt taram/ De ei n-auzim!/ Soarele ni-l lasa/ Pe ceriu sa iasa/ Sa ne dea lumina/ Si-n suflet hodina!/ Soare, Soare, Soare,/ Stea stralucitoare,/ Oare ce te-mbuna/ S-ai raze-n cununa?/ Dar ce suparare/ Te mahneste oare?/ Fata iti ascunzi,/ In noapte te-afunzi,/ In noapte scobori,/ Ce de suparari?/ Ce de suparari?/ De ce Soare mori/ Si ne infiori?/ Haide, straluceste,/ Haide, ne iubeste,/ Soare, Soare, Soare,/ Stea stralucitoare!”.
Eclipsa partiala de Soare de vineri va incepe in jurul orei 10.40, va avea maxima in jurul orei 11.56 si se va incheia la 13.05, cu o durata medie pentru Romania de doua ore si 20 de minute. Acoperirea Soarelui de catre Luna va varia in functie de locul observatiei, fiind mai scazuta in sudul tarii si mai ridicata in nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat intre 40 si 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialistii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti.

 

sursa: mediafax.ro