Dincolo de alegerile subiective ale fiecaruia dintre noi, au existat si carti care au avut puterea de a influenta intreaga istorie a lumii. Mai jos sunt doar 7 dintre acestea.

1. Biblia poate fi considerata cu usurinta un bestseller mondial si o carte a carei influenta poate fi cu greu rivalizata, in decursul istoriei. Redactata in urma cu peste doua milenii, Biblia este structurata in doua parti importante – Vechiul si Noul Testament – si are are autori diferiti. Doar Vechiul Testament se presupune ca ar fi rezultatul muncii a peste 150 de autori.

Biblia Gutenberg a fost prima carte tiparita in Europa, la 23 februarie 1455. Cea mai vanduta carte din istoria omenirii, Biblia, a fost tiparita, de-a lungul timpului, in mai multe versiuni, cea mai populara dintre acestea fiind Biblia Regelui Iacob.

„Biblia de la Bucuresti”, aparuta in 1688, este prima traducere completa a scrierilor sacre ale crestinismului in tara Romaneasca si a avut o influenta covarsitoare asupra dezvoltarii limbii romane scrise.

2. Coranul, cartea sacra a spiritualitatii musulmane, vanduta in aproape un miliard de exemplare in lumea intreaga si considerata cuvantul revelat al Divinitatii catre profetul Muhammad, prin intermediul ingerului Gabriel, a influentat profund intreaga lume islamica.

3. Spre deosebire de Biblie si Coran, „Invataturile lui Confucius”, scrise in urma cu mai mult de 2400 de ani, nu sunt considerate de inspiratie divina. Scrierile filozofului chinez, structurate sub forma unor dialoguri cu discipolii sai, contin precepte referitoare la valorile morale, politica, familie si ierarhie sociala, cu o influenta covarsitoare asupra gandirii din spatiul extrem oriental.

4. Publicata in 1859, „Originea speciilor” a lui Charles Darwin este considerata cea mai influenta lucrare academica din istoria omenirii. Prima editie a cartii care prezinta teoria evolutionista a celebrului naturalist britanic a fost tiparita in 1250 de exemplare, epuizate toate intr-o singura zi!

5. Una dintre cele mai influente lucrari din istoria gindirii politice este „Manifestul partidului comunist” al lui Karl Marx si Friedrich Engels. Publicat pentru prima data in 1848, la Londra, programul politic al Ligii comuniste, prima organizatie marxista din lume, a influentat profund vietile a sute de milioane de oameni care au trait in blocul comunist.

6. Desi nu s-a bucurat de un mare succes la public, „Interpretarea viselor”, cea mai importanta lucrare a lui Sigmund Freud, avea sa marcheze nu numai inceputul de secol 20, ci si o noua etapa in gandirea psihanalitica. Freud considera ca visul este o forma de implinire a dorintelor suprimate, iar teoria sa este considerata piatra de temelie a psihanalizei.

7. Fie ca este vorba de tragedii, poezii sau sonete, dupa publicarea operei lui Shakespeare lumea nu a mai fost niciodata la fel. Considerat omul cel mai influent din istorie, autorul cel mai tradus si popular in cele mai indepartate colturi ale lumii, cu un impresionant succes de public si astazi, dupa sute de ani, Shakespeare a atins o coarda sensibila in sufletelor oamenilor de pretutindeni prin temele universale ale operei sale, scrie carteadelaora5.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.