Acasă Stirile zilei Cartelele prepay, de acum doar cu BULETIN de identitate

Cartelele prepay, de acum doar cu BULETIN de identitate

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Guvernul a aprobat un proiect de lege care obliga operatorii de telefonie mobila sa solicite datele de identitate ale cumparatorilor de cartele prepay.

Actul normativ, adoptat miercuri de Guvern, prevede ca operatorul de telefonie mobile sa inregistreze datele utilizatorului precum numarul de telefon, impreuna cu numele, prenumele si codul numeric personal, seria si numarul documentului de identitate, respectiv tara emitenta – in cazul cetatenilor straini -, denumirea si codul de identificare fiscala in cazul persoanelor juridice, precum si numele, prenumele si codul numeric personal al reprezentantului legal al persoanei juridice, dupa caz.

De asemenea, proiectul prevede alocarea unui cod unic de identificare pentru utilizatorii care folosesc servicii de internet.

Abonatii au totodata obligatia sa notifice furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice in cel mult in 24 de ore despre pierderea sau furtul echipamentului prin care sunt furnizate serviciile de comunicatii electronice, in vederea restrictionarii utilizarii acestora.

Internet

In cazul punctelor de conectare la internet puse gratuit la dispozitia publicului de persoane juridice este obligatorie securizarea accesului pe baza de parola, precum si asigurarea procedurilor si echipamentelor necesare stocarii pe o perioada de 6 luni a datelor furnizorului de servicii pentru a identifica utilizatorii conectati in aceste puncte.

In acelasi timp, utilizatorii acestor puncte au obligatia de a-si comunica datele de identificare la accesarea acestor servicii.

La sfarsitul perioadei de retinere, toate datele retinute, cu exceptia celor accesate, retinute si puse la dispozitia autoritatilor prevazute de lege, trebuie distruse prin proceduri ireversibile.

In termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, abonatii si utilizatorii serviciilor de comunicatii electronice preplatite pot opta pentru mentinerea serviciului si incheierea de contracte scrise cu furnizori de retele publice de comunicatii electronice cu furnizarea datelor necesare pentru identificarea lor sau pot renunta la serviciile preplatite, cu restituirea proportionala a contravalorii sumelor achitate si neutilizate corespunzatoare perioadei pentru care nu beneficiaza de respectiva prestatie.

In termen de 30 zile de la intrarea in vigoare a legii, furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sunt obligati sa informeze, prin mijloace care sa asigure difuzarea in masa, abonatii si utilizatorii care nu au incheiat contracte scrise cu privire la obligatiile ce le revin.

In cazul in care in care abonatii si utilizatorii nu isi exprima aceasta optiune, furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului suspenda serviciile pana la indeplinirea obligatiei.

Serviciile de comunicatii electronice pot fi reactivate, in masura in care este posibil, doar dupa incheierea contractelor scrise.

Proiectul de lege adoptat de Guvern prevede ca termenul de intrare in vigoare este 1 ianuarie 2015.

Actul normativ va fi trimis spre dezbatere Parlamentului.