Potrivit Institutului National de Statistica, bucurestenii si locuitorii din Ramnicu Valcea o duc cu 4 ani mai mult decat cei din Satu Mare sau Calarasi.

Desi pare greu de crezut, in capitala noastra agitata si poluata, speranta de viata a urcat la 77 de ani. Specialistii sustin ca in orasele mari si in zonele dezvoltate oamenii sunt mai educati, stiu cum sa se fereasca de boli si mananca mai sanatos.

Bucurestenii si valcenii au cea mai mare speranta de viata din Romania: 77 de ani, in medie, potrivit datelor Institutului National de Statistica. La polul opus ii regasim pe locuitorii din Satu Mare, Calarasi, Giurgiu si Tulcea, care traiesc, in medie, doar 73 de ani. Cum explica specialistii aceasta diferenta?

George Butunoiu, sociolog: „E o mare diferenta in capacitatea de informare pentru ca speranta de viata e legata pe de o parte de felul in care traiesti, de alimentatie si celelalte, pe de alta parte de accesul la serviciile de sanatate”

Cum in multe sate de la noi, oamenii traiesc intr-o saracie lucie, si nu au medic, nu este de mirare ca isi descopera bolile mai tarziu.

Dr. Ion Radu Berceanu, medic specialist oncologie medicala: „Persoanele care locuiesc in mediul rural cu preponderenta mai mare sunt inclinate sa apeleze la medic mai tarziu, folosesc tratamente neconventionale, acele leacuri babesti sau produse naturiste”, scrie stirileprotv.

Cu o medie nationala de 75 de ani, Romania ramane la coada clasamentului european in ceea ce priveste speranta de viata, la egalitate cu Bulgaria.

Traiesc mai putin ca noi cu un an doar locuitorii din Letonia si Lituania. Cei mai longevivi cetateni sunt in Spania si Italia, unde speranta de viata este de 83 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.