Acasă Stirile zilei Bani Care sunt judetele cu cei mai multi romani imprumutati la banci

Care sunt judetele cu cei mai multi romani imprumutati la banci

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sase sunt judetele in care valoarea creditelor depaseste vertiginos pe cea cea a depozitelor. Sibiul si Harghita sunt singurele in care realitatea este invers.

 

In doar patru din cele 40 de judete din Romania valoarea depozitelor constituite de persoane fizice si companii în banci reuseste sa o acopere pe cea a creditelor contractate. În doua dintre acestea, adica Sibiu si Harghita, suma totala a depozitelor o depaseste pe cea a împrumuturilor, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei.

 

La polul opus, în sase judete din tara, soldul creditelor depaseste de peste doua ori valoarea totala a economiilor. Recordul absolut îl detine judetul Iasi unde valoarea creditelor este de 2,5 ori mai mare decat cea a depozitelor. Ca medie pe tara, raportul credite/depozite se situeaza la 1,4-1,5 ceea ce înseamna ca soldul total al creditelor este cu aproximativ 50% mai mare decat valoarea depozitelor populatiei si firmelor. Bucurestiul, care aduna mai bine de o treime atat din valoarea creditelor cat si din cea a depozitelor, se plaseaza sub nivelul mediu cu un raport credite/depozite de 1,2.

 

Transilvania si Banatul economisesc, Oltenii si Muntenii se împrumuta

La nivel de  regiuni istorice, Transilvania si Banatul se remarca ca zone cu oameni si firme mai prudente în timp ce Muntenia si, mai ales Oltenia, au un apetit mai mic pentru economii. În Transilvania si Banat raportul credite/depozite este de 1,3 în timp ce în Oltenia se apropie de 2 iar în Muntenia sare de 1,7. Regiunea Moldova se plaseaza undeva la mijloc cu un raport între credite si depozite de 1,5.

 

 

Sursa: economica.net