Acasă Sanatate Care sunt cele mai bune remedii care te scapa de efectele meselor...

Care sunt cele mai bune remedii care te scapa de efectele meselor imbelsugate de Sarbatori

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Aproape fiecare dintre noi a avut parte in ultimele zile de mese imbelsugate conform traditiilor specifice Craciunului.

Exista metode prin care putem evita sau macar atenua problemele care decurg din excesele de sarbatori.

Medicul primar Alice Popescu ne recomanda urmatoarele remedii naturiste, care contracareaza efectele exceselor. „Exista plante care dreneaza ficatul si fierea, precum sunatoarea, papadia, cicoarea sau o planta mai aromata, cum este busuiocul. Acestea ajuta la o mai buna digestie si se consuma sub forma de ceaiuri.” Pentru situatia in care ne confruntam cu crampe abdominale si diaree, „in afara de binecunoscutul ceai de menta, se poate aplica o compresa calda cu aceasta planta”, sfatuieste specialistul, conform doctorulzilei.

Ce faci daca ai constipatie

Bucatele de pe masa de Craciun sunt, in mare parte, uscate sau putin zemoase: carnati, caltabos, toba, fripturi, sarmale etc. Daca nu contrabalansam cu salate si supe sau ciorbe, riscul de a ne constipa este mare. in astfel de cazuri, „exista crusin, volbura, senna, cascara, frunza de lotus si mai sunt, cu efect laxativ, toate plantele care dreneaza fierea. De multe ori constipatia este cauzata de problemele biliare, fierea nu se elibereaza in intestine asa cum trebuie. Dand o planta care are efectul de a stimula secretia si eliberarea bilei se regleaza tranzitul intestinal. Ca exemple, amintesc rostopasca, papadia, sunatoarea, cicoarea. Apoi, o lingurita de ulei de ricin luat pe stomacul gol are efect laxativ asupra organismului”, adauga medicul.

Salate care curata ficatul

Excesul de grasimi afecteaza, in primul rand, ficatul. Ca sa-i „usuram” munca, putem consuma salate verzi cu papadie, cicoare, anghinare si rostopasca, remedii la indemana, capabile sa detoxifice. „Practic, curata ficatul. Sunt plante cunoscute pentru actiunea lor tonica, depurativa. La fel de bun este si untisorul sau leurda, langa care putem sa alaturam o friptura”, recomanda Alice Popescu.

Claudia Damoc, terapeut si nutritionist, este de pa- rere ca oamenii trebuie sa constientizeze ca preventia si asocierea corecta a alimentelor sunt cel mai bun remediu. „Se pot savura meniurile de Craciun si Anul Nou daca tinem cont de asocierile alimentare. Se poate asocia o salata de rucola cu lama- ie la o friptura de porc.” De asemenea, nutritionistul subliniaza si importanta probioticelor in procesul de digestie.

Papadia reduce aciditatea din stomac

Preventiv, se poate consuma inainte, in timpul sau dupa masa festiva cate un probiotic sau pastile de anghinare, papadie pentru a tine sub control aciditatea din stomac si functiile hepatice. Important este sa fie mentinuta alcalinitatea corpului si digestia cat mai normala”, este de parere specialistul. Avem, insa, la indemana, si alte remedii naturiste. „in cazul in care se ajunge la un disconfort, se poate apela la un suc natural de lamaie, grapefruit sau chia, la pastile de anghinare, papadie sau un depurativ hepatic”, incheie medicul Claudia Damoc.

Cum scapi de kilogramele in plus puse de sarbatori

fi plans ca Sarbatorile de Iarna ingrasa. Dar ce te faci cu kilogramele in plus? Ei, bine, exista plante, care ne ajuta sa ne detoxifiem organismul si sa scapam usor de ele. „Pot fi consumate plante cu efect diuretic, precum papa- dia, socul, coada calului, ortosifon impreuna cu plante cu efect laxativ, senna, crusin, cascara, frunza de lotus”. Doctorul Alice Popescu avertizeaza, insa, ca plantele cu efect laxativ trebuie si ele consumate cu prudenta, deoarece pot afecta digestia, in mod special daca sunt sub forma de capsule. „Diureticele vegetale, care se iau sub forma cu ceai, nu au efect foarte intens si astfel pot fi luate pe o perioada mai indelungata. Exista si sub forma de pastile si capsule, iar perioada de timp in care pot fi luate sub aceasta forma este specificata pe prospect. Daca luam laxative, nu este indicat sa consumam in doze foarte mari si nu mai mult de 2-3 saptamani, pentru ca ne putem da digestia peste cap si putem provoca o iritatie a intestinului.in general, daca este vorba de planta ca atare, doza este de o lingurita la o cana de apa clocotita pentru infuzie si se iau 2-3 cani pe zi“, conchide specialistul.