Acasă Sanatate Cardul de sanatate este obligatoriu! Ce se intampla cu romanii care nu...

Cardul de sanatate este obligatoriu! Ce se intampla cu romanii care nu au intrat nici pana acum in posesia lui

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

De astazi, cardul de sanatate este obligatoriu la orice consultatie. Cei care nu prezinta cardul trebuie sa plateasca fiecare act medical. Problema este ca in acest moment sunt cateva sute de mii de romani care nu au intrat inca in posesia cardului.

Asiguratii care au primit card de sanatate si cei care figureaza in baza de date ca au emisa o astfel de cartela electronica pot fi consultati de medic doar daca au dispozitivul la ei. Cu toate acestea, exista 300 de mii de romani care nu au intrat nici pana acum in posesia cardului din diverse motive. Acestia vor trebui sa se prezinte la Casele Judetene de Asigurari de Sanatate pentru a-l ridica. In lipsa lui, li se va refuza inclusiv consultatiile si internarea in spital. Doar pacientii care reprezinta urgente medicale nu vor fi obligati sa prezinte cardul.

Adeverintele vor inlocui cardul de sanatate doar in cazul in care asiguratul il refuza din motive religioase sau l-a pierdut. In primul caz, cel care refuza cardul trebuie sa dea o declaratie la casa de asigurari de sanatate de care apartine, iar cel care l-a pierdut trebuie sa anunte Casa si sa plateasca o taxa de 15,5 lei pentru emiterea unui nou dispozitiv. Adeverintele de asigurat sunt valabile trei luni din momentul emiterii.

Persoanele pe numele carora nu s-a tiparit inca un card vor merge la medic fara nici o grija. Doctorul va verifica in sistem calitatea lor de asigurati si vor fi consultati. Aproape 500 de mii de carduri urmeaza a fi emise de acum inainte.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos