Acasă World Cand va fi creat vaccinul anti Covid-19? Statele se lupta deja pentru...

Cand va fi creat vaccinul anti Covid-19? Statele se lupta deja pentru acesta!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Reintoarcerea la o viata normala este destul de departe potrivit cercetatorilor in lipsa unui vaccin impotriva coronavirusului. Jane Halton, fost membru al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si actual presedinte al Coalitiei pentru Inovatii in Pregatirea Epidemica apreciaza ca exista „o sansa rezonabila” de a dezvolta un vaccin Covid-19 deoarece – desi 94% dintre posibilele vaccinuri dau gres – exista 130 de grupuri de cercetatori care lucreaza la aceasta problema la nivel mondial.

Avand in vedere ca exista sapte categorii diferite de vaccin in teste iar alte 20 clasificate ca fiind in sectiunea “altele”, Halton a declarat ca eforturile comunitatii stiintifice sunt indreptate catre un numar maxim de oportunitati din care sa iasa o formula de succes.

Coalitia pentru Inovatii in Pregatirea Epidemica sprijina 10 candidaturi pentru varianta finala de vaccin, inclusiv unul din Australia care ar putea fi testat pe oameni in luna iulie.

Daca este identificat un vaccin, productia ar trebui „distribuita la nivel global” pentru a proteja impotriva „nationalismului vaccinarii”, a spus aceasta.

Un vaccin este vital pentru reintoarcerea la munca, redeschiderea comertului global si a turismului, „astfel incat daca avem un nationalism al vaccinarii, iar un stat se va ingriji doar de el insusi la inceput, in detrimentul celorlalti, toata lumea va continua sa sufere”, a precizat Halton.

OMS lucreaza la o lista a „destinatarilor prioritari”, inclusiv lucratorii sanitari de urgenta, cei in varsta si persoanele cu deficienta imunitara.

„Asadar, este greu, pentru ca va trebui ca oamenii sa coopereze. Iar nevoia de a prioritiza propriul stat, cred, va fi foarte mare”, a explicat expertul.

Dupa ce o tara va produce un vaccin si il va oferi propriilor „cetateni vulnerabili”, va trebuie sa stabileasca „cat din acesta va merge, in acelasi timp, catre oamenii vulnerabili din lume”, potrivit lui Halton.

„In acest moment, suntem toti implicati. Imediat ce se va gasi un vaccin, mi-e teama ca…s-ar putea sa nu mai fim impreuna, asa cum am vazut”, a spus ea.

Halton, care este si comisar al Comisiei nationale de Coordonare Covid-19 din Australia, a avertizat privind delasarea aparuta odata cu relaxarea restrictiilor.

Ea a declarat ca o atitudine de genul „totul este bine” va reduce distantarea sociala si ar putea duce la „un final foarte rau” pentru varstnici si cei cu deficienta imunitara.