Acasă Stirile zilei Stiinta Cancerul de prostata ar putea fi DETECTAT cu ajutorul unui TEST DE...

Cancerul de prostata ar putea fi DETECTAT cu ajutorul unui TEST DE SCREENING!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cancerul de prostata ar putea fi identificat cu ajutorul unui test de screening pentru detectarea tumorilor, informeaza dailymail.com.

Cercetatorii britanici au analizat mostre de sange prelevate de la 191 de barbati bolnavi de cancer, care aveau in familie trei sau patru rude afectate de aceasta maladie. Oamenii de stiinta au descoperit ca unii pacienti aveau profiluri genetice usor de identificat, care ii expuneau unui risc crescut de cancer de prostata, dar si ca aceste profiluri corespund unui risc mai mare de imbolnavire cu o forma mai agresiva a acestei maladii.

Odata cu descoperirea acestor profiluri genetice, exista speranta ca barbatii ar putea beneficia de teste pentru detectarea mutatiilor genetice in acelasi mod ca femeile, care au la dispozitie teste de screening pentru detectarea cancerului la san – ceea ce ar insemna o revolutie pentru diagnosticarea si tratamentul cancerului de prostata.

„Am demonstrat ca testarea mutatiilor cunoscute care produc cancer ar putea oferi indicii despre pacientii care sunt expusi unei forme mai agresive de cancer. Dispunem deja de dotarea tehnica pentru a detecta simultan mutatii multiple, iar ceea ce mai ramane de facut este sa aprofundam cercetarile pentru a arata ca identificarea mutatiilor periculoase poate salva vieti”, a declarat profesorul Ros Eeles, de la Institutul de cercetare a cancerului (ICR) din Londra si de la Royal Marsden NHS Foundation Trust.

„In acest caz, pe viitor, testarea genetica ar putea deveni necesara ca parte a procedurilor de tratare a cancerului de prostata”, a adaugat Ros Eeles.

Femeile cu un istoric familial puternic de cancer la san pot fi testate in prezent pentru mutatiile genetice BRCA1 si BRCA2, care cresc considerabil riscul de imbolnavire.

In cazul cancerului de prostata, lucrurile sunt complicate insa de faptul ca boala pare sa fie provocata de mult mai multe mutatii genetice.

Cercetatorii de la ICR au descoperit 13 mutatii genetice care impiedica functionarea corecta a opt gene ce repara ADN-ul. Barbatii care prezinta oricare dintre aceste mutatii aveau un risc mult mai mare de a se imbolnavi de o forma invaziva de cancer, care se raspandeste in tot corpul, si de a muri din cauza acestei boli.

Sursa: mediafax.ro