Acasă Special Campania de fake news demarata de Rusia viruseaza si Romania! Ce minciuni...

Campania de fake news demarata de Rusia viruseaza si Romania! Ce minciuni se rostogolesc in online

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pandemia de coronavirus a adus dupa sine si o pandemie a stirilor false. In spatele multora dintre ele s-ar afla site-uri apropiate Rusiei. Milioane de postari false referitoare la noul coronavirus circula, in aceste zile, pe platformele de social media din lume, conform celor mai recente date ale Comisiei Europene, in conditiile in care Rusia desfasoara, in aceasta perioada, o ampla activitate de dezinformare impotriva tarilor din UE, inclusiv Romania. Pana in prezent, Comisia Europeana a identificat, prin intermediul unui site specializat in depistarea stirilor false, nu mai putin de 110 „narative” (teme principale) legate de Covid-19, prezente in peste 2.700 de articole de tip „fake news” provenite de la site-uri apropiate Moscovei, scrie Digi24.ro.

Raportul Comisiei Europene dedicat crizei provocate de coronavirus poate fi citit integral, in limba engleza, aici.

In unele cazuri, informatiile false au generat actiuni violente ale celor care s-au lasat influentati de ele. in Marea Britanie, opinia publica a fost socata atunci cand cetateni britanici creduli au citit pe internet ca noua tehnologie 5G ar fi de vina pentru raspandirea coronavirusului si au incendiat stalpii pentru telecomunicatii ai unei mari companii, si i-au atacat pe strada pe angajatii acesteia. Guvernul britanic si companiile telecom au fost nevoite sa reactioneze pentru a linisti spiritele, asigurand populatia ca NU exista nicio dovada stiintifica care sa ateste o legatura intre tehnologia 5G si orice fel de virus.

Ministrul britanic Michael Gove a spus ca aceasta teorie raspandita printre oameni „este o aberatie periculoasa”, iar seful Sistemului National de Sanatate a calificat-o drept „cea mai mare prostie, un fake news de cea mai joasa speta”

Unda de soc a acestei bruste epidemii de ura la adresa companiilor telecom s-a conturat mult mai bine dupa ce s-a descoperit ca la capatul celalalt al firului se vorbea in rusa.

Russia Today, institutia de presa a Kremlinului, a devenit o veritabila platforma pentru raspandirea conspiratiilor legate de 5G, inca inainte de epidemia de coronavirus. New York Times a sugerat ca insistenta prin care canalele de presa ale Kremlinului sustin ideea „apocalipsei 5G” e parte a unui plan a lui Vladimir Putin, prin care se incearca intarzierea raspandirii acestei tehnologii in tarile mai dezvoltate decat Rusia, aflata in pericol sa ramana in urma, tehnologic si economic.

De cealalta parte a Europei, in Romania, alti cetateni s-au lasat convinsi ca vitamina C reprezinta leacul-minune care te vindeca de Covid-19. Vitamina C administrata intravenos ar fi, astfel, un soi de super-aspirina a saracului, un mega-panaceu usor de gasit si procurat, dar mereu carotat de perfida si atotputernica industrie Big Pharma.

Povestea vitaminei C din Romania figureaza drept „cazul 191”, pe site-ul euvsdisinfo.eu, un instrument al Comisiei Europene specializat in depistarea stirilor false care vin de la Rasarit. „Pacientul zero”, in acest caz, a fost site-ul Sputnik din Republica Moldova.

Citeste mai mult pe Digi24.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos