In momentul in care intri in camera fonica a universitatii iesene te cuprinde un sentiment de panica, este senzatia descrisa de cei care au avut aceasta ocazie.

Toata harmalaia cu care esti obisnuit printre betoanele orasului se risipeste intr-o secunda, singurul zgomot perceptibil de urechea umana fiind cel produs de bataile propriei inimi.

Se spune ca, in cazul unor persoane mai sensibile, sederea mai lunga de un sfert de ora in “camera surda” poate provoca episoade psihotice.

Incaperea Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iasi este asezata pe un cub de beton, asezat pe suporturi de cauciuc. Interiorul are sase pereti captusiti in asa fel incat zgomotul este absorbit in proportie de aproape 100%, scrie adevarul.

„Camera este izolata de orice vibratii care ar putea patrunde din afara. Aceasta serveste la diagnoza acustica a diferitor echipamente. Masuratorile de zgomot pentru control necesita, in primul rand, conditii de camp acustic liber si separare a zgomotului studiat de alte sunete straine. In acest laborator am testat multa vreme motoarele Dacia, care faceau la noi controlul de calitate”, a declarat profesorul Dumitru Olaru, pentru “Ziarul de Iasi”, in 2011.

Acesta mai arata ca universitatea a colaborat, in special inainte de Revolutie, cu numeroase combinate sau fabrici din tara pentru a-si testa produsele. „Un student a solicitat sa-si incerce rezistenta, sa vada cat poate sta in aceasta incapere. Dupa un sfert de ora a cerut sa fie deschisa camera. Aceasta nu iti ofera confort psihic, fiind o liniste desavarsita”, a declarat Barbu Dragan, responsabilul pentru camera fonica.

“Camera surda” de la Iasi a fost construita in 1982, scopul initial fiind cel de a servi la testarea rulmentilor. Camera e tapetata cu prisme din vata minerala pe baza de argila, forma neregulata anuland undele.

1 COMENTARIU

  1. Uite ca am dat peste acesta pagina web despre Camera din Romania unde iti auzi
    sangele in vene! Niciun om nu rezista mai mult de 15 minute,
    cautand despre maramu. Acum iti spun ca faci treaba super.
    poate vrei sa cunosti si pagina web http://cazare-maramures.net un site despre maramureseni.

    Multam

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.