Acasă Stirile zilei Stiinta Camera din Romania unde iti auzi sangele in vene! Niciun om nu...

Camera din Romania unde iti auzi sangele in vene! Niciun om nu rezista mai mult de 15 minute

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In momentul in care intri in camera fonica a universitatii iesene te cuprinde un sentiment de panica, este senzatia descrisa de cei care au avut aceasta ocazie.

Toata harmalaia cu care esti obisnuit printre betoanele orasului se risipeste intr-o secunda, singurul zgomot perceptibil de urechea umana fiind cel produs de bataile propriei inimi.

Se spune ca, in cazul unor persoane mai sensibile, sederea mai lunga de un sfert de ora in “camera surda” poate provoca episoade psihotice.

Incaperea Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iasi este asezata pe un cub de beton, asezat pe suporturi de cauciuc. Interiorul are sase pereti captusiti in asa fel incat zgomotul este absorbit in proportie de aproape 100%, scrie adevarul.

„Camera este izolata de orice vibratii care ar putea patrunde din afara. Aceasta serveste la diagnoza acustica a diferitor echipamente. Masuratorile de zgomot pentru control necesita, in primul rand, conditii de camp acustic liber si separare a zgomotului studiat de alte sunete straine. In acest laborator am testat multa vreme motoarele Dacia, care faceau la noi controlul de calitate”, a declarat profesorul Dumitru Olaru, pentru “Ziarul de Iasi”, in 2011.

Acesta mai arata ca universitatea a colaborat, in special inainte de Revolutie, cu numeroase combinate sau fabrici din tara pentru a-si testa produsele. „Un student a solicitat sa-si incerce rezistenta, sa vada cat poate sta in aceasta incapere. Dupa un sfert de ora a cerut sa fie deschisa camera. Aceasta nu iti ofera confort psihic, fiind o liniste desavarsita”, a declarat Barbu Dragan, responsabilul pentru camera fonica.

“Camera surda” de la Iasi a fost construita in 1982, scopul initial fiind cel de a servi la testarea rulmentilor. Camera e tapetata cu prisme din vata minerala pe baza de argila, forma neregulata anuland undele.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentCele zece lectii de viata de la Albert Einstein! Pildele omului de stiinta te vor pune pe ganduri
Articolul următorDoliu in lumea filmului! Lawrence al Arabiei a murit!